Θεσσαλονίκη, αποστολή

Χαρμόσυνο το γεγονός ότι δύο από τις τρεις ταινίες που είναι φιναλίστ για το εφετινό βραβείο LUX που εδώ και αρκετά χρόνια απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα παιχθούν στην Αθήνα κατά την διάρκεια του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που για όγδοη φορά εφέτος, στηρίζει τον θεσμό αυτών των βραβείων. Οι προβολές στην Αθήνα θα γίνουν την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 21.00 στον κινηματογράφο Ανδόρα (Σεβαστουπόλεως117, Αμπελόκηποι ,τηλ.. 210 6980796).

Η μία εκ των δύο που θα προβληθούν στην Αθήνα είναι ήδη γνωστή στο ελληνικό κοινό καθώς έγινε επιτυχία στις αίθουσες όπου προβλήθηκε κατά την διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. Πρόκειται για τον «Εκπτωτο» του Ροντρίγκο Σορογκογιέν, συμαπαραγωγή Ισπανίας / Γαλλίας που πραγματεύεται τη διαφθορά στον κόσμο της πολιτικής (Παρασκευή 8 Νοεμβρίου).

Η δεύτερη είναι ο «Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ» («Cold Case Hammarskjöld» του Μαντς Μπρίγκερ, ένα ντοκιμαντέρ για τον Σουηδό Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ, ο οποίος κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ταξιδεύοντας προς το Κονγκό. Πρόκειται για συμπαραγωγή Δανίας/ Νορβηγίας/ Σουηδίας/ Βελγίου (Σάββατο 9 Νοεμβρίου).

Στο φεστιβάλ όμως, προβλήθηκε και η τρίτη φιναλίστ για το βραβείο LUX, «Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια» της Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέφσκα  (συμπαραγωγή Βόρειας Μακεδονίας, Βελγίου, Σλοβενίας, Γαλλία και  Κροατία), που απέσπασε το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής – Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2019 (αυτή ωστόσο η ταινία δεν θα παιχθεί στην Ανδόρα παρά θα κάνει αργότερα την έξοδό της στις αίθουσες σε διανομή ΑΜΑ Films).

Αυτή είναι η όγδοη χρονιά που το Φεστιβάλ φιλοξενεί τις τρεις φιναλίστ του βραβείου LUX. «Αναζητούμε ταινίες που προωθούν τις ευρωπαϊκές ιδέες και την τέχνη του κινηματογράφου, και μέσα από τα βραβεία LUX θα βρουν μεγαλύτερο κοινό», τόνισε μιλώντας για το εν λόγω πρόγραμμα ο διευθυντής προγράμματος του φεστιβάλ Γιώργος Κρασσακόπουλος.

Βέβαια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες στατιστικές η υποδοχή των ευρωπαϊκών ταινιών από το κοινό της Ευρώπης δεν είναι από τις καλύτερες. «Παρότι το 60% των ταινιών που προβάλλονται στην Ευρώπη είναι ευρωπαϊκές παραγωγές, μόνο το 30% των θεατών βλέπει ευρωπαϊκές ταινίες» υπογράμμισε εκτός άλλων μιλώντας στην Θεσσαλονίκη για τα βραβεία LUX ο κ. Χάρης Κούντουρος, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Ως γνωστόν δε πολλές από αυτές τις ταινίες δεν βγαίνουν εκτός των συνόρων της χώρας τους και ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το θέμα της γλώσσας.

Για την σημασία του βραβείου LUX μίλησε και η σκηνοθέτρια Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέφσκα στην ταινία της οποίας ηρωίδα είναι μία γυναίκα που βουτά να πιάσει τον σταυρό την ημέρα των Θεοφανίων σε επαρχιακή πόλη της πατρίδας της προκαλώντας την οργή των αντρών.

«Το βραβείο LUX δίνει τη δυνατότητα ευρείας διανομής στις φιναλίστ ταινίες. Καθημερινά έχουμε να αντιμετωπίσουμε το Χόλιγουντ που καταλαμβάνει το 70% των προβολών στα σινεμά. Το LUX προσπαθεί να φέρει τις ευρωπαϊκές ταινίες στους ευρωπαϊκούς κινηματογράφους και αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Δεν κάνουμε ταινίες για εμάς και τους φίλους μας, αλλά για το κοινό. Ο  υποτιτλισμός βοηθάει πάρα πολύ γιατί αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο κόστος. Πάντοτε μιλάω για πολιτικά θέματα και αυτό το βραβείο έχει να κάνει και με την εκπαίδευση, την επιμόρφωση των πολιτικών ώστε να γνωρίζουν τι υπάρχει εκεί έξω, τι κάνουμε οι κινηματογραφιστές. Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι η πολιτική γίνεται ολοένα πιο ελιτίστικη. Αν εγώ γίνω ελιτίστρια θα κάνω απαίσιες ταινίες και γι’ αυτό η ανταλλαγή ανάμεσα στους πολιτικούς και τους κινηματογραφιστές είναι πολύ σημαντική»