Τον λόγο που το αύριο στη Βρετανία είναι απρόβλεπτο, μετά και την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, εξηγεί σε δημοσίευμα του το Politico.

Με τίτλο «Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Βρετανία είναι αδύνατο να προβλεφθεί», ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κρις Χάνρετι, εξηγεί γιατί ο πολιτικός χάρτης στη χώρα παραμένει ένας δυσεπίλυτος γρίφος.

Οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έπεσαν έξω και στο παρελθόν

Το κόμμα των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζει ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό 37% έναντι 24% που αποδίδεται στο κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Με τέτοια ποσοστά, οι Τόρις μπορούν να ελπίζουν σε μια άνετη πλειοψηφία που θα τους επιτρέψει να ψηφίσουν το σχέδιο αποχώρησης από την ΕΕ. Το πρόβλημα είναι πως «η στήριξη στις δημοσκοπήσεις σήμερα, δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε ψήφους τον Δεκέμβρη».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα έχουν δείξει πως οι ψηφοφόροι αλλάζουν πολύ πιο εύκολα εκλογική προτίμηση από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν της Βρετανίας.

Τι λέει το παρελθόν

Στις εκλογές του 2015 και του 2017 το ένα τρίτο και το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων αντίστοιχα, άλλαξαν κόμμα προτίμησης ως την κάλπη. Επιπλέον, μπορεί το 2017, οι εκλογές να έδωσαν στα δύο μεγάλα κόμματα ποσοστά που αθροιστικά άγγιζαν το 84%, όμως σήμερα και με βάση τις δημοσκοπήσεις Εργατικοί και Συντηρητικοί συγκεντρώνουν μόλις 60%, με το υπόλοιπο 40% του εκλογικού σώματος να συσπειρώνεται γύρω από τους Φιλελεύθερους και το κόμμα του Brexit.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πριν τις εκλογές του 2017, η Τερέζα Μέι διέθετε ένα άνετο προβάδισμα 20 ποσοστιαίων μονάδων, το οποίο στις κάλπες εξανεμίστηκε σε διαφορά μόλις 2% από τους Εργατικούς. Ωστόσο, το Politico σημειώνει πως ο Μπόρις Τζόνσον ενδεχομένως να αποδειχτεί πιο ικανός να διεξάγει μια αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία από την προκάτοχό του.

Το Brexit κρίνει την ψήφο

Το δημοψήφισμα για το Brexit και όλα όσα ακολούθησαν, έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την πολιτική οι ψηφοφόροι στη Βρετανία.

Έτσι, σύμφωνα με το Poltico, οι Βρετανοί συσπειρώνονται περισσότερο γύρω από το δίλημμα, Brexit ή Remain (παραμονή ή όχι στην ΕΕ) και λιγότερο γύρω από τις ιδέες που ενδεχομένως πρεσβεύει κάθε κόμμα.

Εκεί είναι που τα κόμματα θα θελήσουν να επενδύσουν κατά την προεκλογική περίοδο ως τις 12 Δεκεμβρίου. Το κόμμα του Brexit για παράδειγμα θα θελήσει να προσελκύσει φανατικούς υποστηρικτές της αποχώρησης από την ΕΕ, που δεν ικανοποιήθηκαν από τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα ως σήμερα το κόμμα των Τόρις.

Αντίστοιχα, οι Φιλελεύθεροι σκοπεύουν να πείσουν όσους ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και στήριζαν τους Εργατικούς και σήμερα αισθάνονται πως το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν μιμείται τις πολιτικές των Συντηρητικών.