Δεκτό από το βρετανικό κοινοβούλιο έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, το νομοσχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στη χώρα τον Δεκέμβρη. Αυτό που μένει τώρα είναι να διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία του.

Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, οι βουλευτές είπαν το «ναι» με ευρεία πλειοψηφία, καθώς οι Εργατικοί αποφάσισαν να το στηρίξουν.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, οποίος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και θα κατέβει στις εκλογές για να τις κερδίσει.

Το νομοσχέδιο του Μπόρις Τζόνσον αναφέρει ότι οι πρόωρες κάλπες στη χώρα θα στηθούν στις 12 Δεκέμβρη, όμως αυτό παραμένει προς διευκρίνιση, καθώς βουλευτές έχουν καταθέσει τροπολογία με την οποία προτείνουν οι εκλογές να διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Οι πρώτες εκλογές των Χριστουγέννων στη Βρετανία από το 1923 θα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτες: το Brexit έχει κουράσει τους Βρετανούς πολίτες, ενώ παράλληλα έσπασε τις παραδοσιακές  συμμαχίες στα δύο μεγάλα κόμματα, το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα.

ΕΕ: Εγκρίθηκε επίσημα η αναβολή του Brexit

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε και επίσημα την αναβολή του Brexit μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

«Οι 27 της ΕΕ ενέκριναν επισήμως την παράταση. Μπορεί να είναι η τελευταία. Σας παρακαλούμε, χρησιμοποιείστε με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον χρόνο» έγραψε στο Twitter.

Ο Τουσκ, ο οποίος αποχωρεί στα τέλη Νοεμβρίου από το αξίωμά του, μετά από πενταετή θητεία, ουδέποτε έκρυψε ότι επιθυμούσε να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.

«Θέλω επίσης να σας πω αντίο, καθώς η αποστολή μου εδώ φτάνει στο τέλος της. Θα προσεύχομαι για εσάς» πρόσθεσε απευθυνόμενος στους «φίλους Βρετανούς».