Μπορεί η υπόθεση του Brexit να έχει περάσει από 40 κύματα στη Βρετανία, ωστόσο ένα μίνι θρίλερ φτάνει στο τέλος του. Αυτό των πρόωρων εκλογών.

Οι βρετανοί βουλευτές έκαναν δεκτή την τροπολογία του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Με συντριπτική πλειοψηφία, 438 «ναι» έναντι 20 «όχι» τάχθηκαν υπέρ της πρότασης Τζόνσον, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχαν καταψηφίσει την τροπολογία του επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που προέβλεπε εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί τώρα προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων. Πάντως, δεν έχει διαφανεί κάποια ένδειξη ότι οι λόρδοι θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν την προκήρυξη εκλογών.

Η οριστικοποίηση των εκλογών για τις 12 Δεκεμβρίου σημαίνει ότι η παρούσα Βουλή πρέπει να διαλυθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο Τζόνσον ελπίζει ότι οι εκλογές θα του δώσουν νέα εντολή για τη συμφωνία του Brexit και άρουν σημερινό αδιέξοδο του Κοινοβουλίου, που οδήγησε στην περαιτέρω καθυστέρηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Sky News

@SkyNews

BREAKING: MPs have voted in favour of a general election on the 12 December.

YES: 438
NO: 20

MAJORITY: 418

Follow live analysis and reaction here : http://po.st/0NV4Rp 

Embedded video

526 people are talking about this

Οι πρώτες  χριστουγεννιάτικες εκλογές εδώ και σχεδόν έναν αιώνα

Σε μια κίνηση που άνοιξε το δρόμο προς τις κάλπες έπειτα από μήνες διαφωνιών και αναβολών για το Brexit, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως, τώρα που η απειλή της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία έχει απομακρυνθεί, είναι έτοιμος να στηρίξει την προσφυγή στις κάλπες.

«Οποια απόφαση και αν λάβει η Βουλή, είμαι έτοιμος, είμαστε έτοιμοι» δήλωσε, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει να επιτραπεί η ψήφος σε όσους πολίτες της ΕΕ ζουν μόνιμα στη Βρετανία και στους νέους ηλικίας 16 και 17 ετών.

Η κυβερνητική πλευρά αντέδρασε όμως έντονα στα ζητήματα αυτά και απείλησε ότι, εάν ψηφισθούν οι δύο σχετικές τροπολογίες που κατατέθηκαν, θα απέσυρε το νομοσχέδιο για πρόωρες εκλογές. Ετσι, αποφασίστηκε τελικά να γίνει η ψηφοφορία μόνο για τη σημαντική τροπολογία -εκείνη που προέβλεπε εκλογές για τις 9 Δεκεμβρίου.

Ο Κόρμπιν από την αρχή είχε αντιταχθεί στην πρόταση Τζόνσον για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, όμως τελικά η πρότασή του απορρίφθηκε με 315 ψήφους έναντι 295.

Οι πρώτες εκλογές των Χριστουγέννων στη Βρετανία από το 1923 θα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτες: το Brexit έχει κουράσει τους Βρετανούς πολίτες, ενώ παράλληλα έσπασε τις παραδοσιακές συμμαχίες στα δύο μεγάλα κόμματα, το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα.

Πήρε πίσω τους… 10 αντάρτες ο Τζόνσον

Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον δέχτηκε εκ νέου 10 από τους 21 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος τους οποίους είχε διώξει από την κοινοβουλευτική ομάδα τον περασμένο μήνα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Τζόνσον συνάντησε τους δέκα στο γραφείο του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ανάμεσά τους ήταν ο πρώην υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ και ο Νίκολας Σόουμς, ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ορισμένοι μεταξύ αυτών έχουν δηλώσει ήδη ότι θα αποσυρθούν στις προσεχείς εκλογές.

«Η προσδοκία όλων των Τόρις, μελών του κοινοβουλίου και υποψηφίων που θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές θα είναι ότι όταν επιστρέψουμε, θα έχουμε πετύχει την ψήφιση αυτής της συμφωνίας για το Brexit» δήλωσε ο εκπρόσωπος.