Προετοιμασία – Αναμονή τουλάχιστον 1 ώρα Μαγείρεμα περίπου 20΄ Ψήσιμο 30΄

Υλικά για 6 μερίδες

Για τη ζύμη

220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να γίνει και με αλεύρι χωρίς γλουτένη)

40 γρ. γραβιέρα

120 γρ. βούτυρο

1 κ.σ. κύμινο

2 κ.σ. νερό

Αλάτι

Για τη γέμιση

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια εποχής (λευκά, πλευρώτους, καντερέλες κ.ά.), σε ακανόνιστα κομμάτια

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

200 γρ. καρότο τριμμένο

3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος + λίγος ακόμα για γαρνίρισμα

250 γρ. τσαλαφούτι ή τυρί κρέμα ή αμαρινό

300 γρ. κάστανα βρασμένα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κ.σ. πεκάν ή καρύδια, για το σερβίρισμα

80 γρ. γραβιέρα σε φλοίδες για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε, με έναν πλάστη, σε φύλλο. Την αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να ξεκουραστεί στο ψυγείο.

Τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι με το μισό ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μισά φρέσκα μανιτάρια. Σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο, τον μαϊντανό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε το φύλλο ζύμης σε μια μεσαίου μεγέθους φόρμα για τάρτες και την πιέζουμε με τα χέρια ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματα. Τρυπάμε τη ζύμη παντού με ένα πιρούνι για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Βάζουμε από πάνω της μια λαδόκολλα και γεμίζουμε με ειδικά βαρίδια ψησίματος, όσπρια ή ρύζι. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας για 15 λεπτά.

Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τσαλαφούτι με 200 γρ. κάστανα, τα οποία έχουμε κόψει σε χοντρά κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε.

Βγάζουμε τη βάση από τον φούρνο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα βαρίδια και γεμίζουμε με τη γέμιση του μπολ. Ρίχνουμε από πάνω τα μανιτάρια που σοτάραμε και βάζουμε την τάρτα στον φούρνο για 15 λεπτά ακόμη.

Σοτάρουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο τα υπόλοιπα μανιτάρια με τα υπόλοιπα κάστανα για περίπου 10 λεπτά.

Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, ρίχνουμε από πάνω τα σοταρισμένα μανιτάρια με τα υπόλοιπα κάστανα και γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, πεκάν ή καρύδια και φλοίδες από γραβιέρα.