Εν  όψει των εκλογών  της 7ης  Ιουλίου,  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,  προκειμένου  να κερδίσει ψηφοφόρους,  πήρε μια απόφαση στη βουλή  να ζητήσει από τη Γερμανία τις πολεμικές  αποζημιώσεις   του  Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,  έστω  κι  αν αυτό το θέμα  απασχόλησε   επανειλημμένως   τις  προηγούμενες  κυβερνήσεις  και οι Γερμανοί  απέρριψαν  το  αίτημά  μας, με την προβολή διαφόρων νομικών  και  πολιτικών  επιχειρημάτων.

Μέσω  της ελληνικής  πρεσβείας του Βερολίνου επιδόθηκε στις  4 Ιουνίου 2019  ρηματική  διακοίνωση προς το γερμανικό  υπουργείο Εξωτερικών, σχετική  με  την απόφαση της ελληνικής  βουλής,  που απαιτούσε  από  τη Γερμανία την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τον Α΄και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ύψους 289 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κατοχικού, αναγκαστικού δανείου.

Όμως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στις 18 Οκτωβρίου 2019  στον Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο,   επίσημη απάντηση της Γερμανίας, στη ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας  του Ιουνίου

Σ’  αυτήν  την  απάντησή  η γερμανική κυβέρνηση ανακοινώνει στην ελληνική πλευρά ότι «δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις». Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών  τόνισε ότι «η νομική θέση της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης παραμένει ως έχει: «Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων νομικά έχει ρυθμιστεί οριστικά. Επ΄ αυτού δεν έχει αλλάξει τίποτε».                                                                                                           Δηλαδή,  ότι η  κυβέρνηση του Βερολίνου  παραμένει και τώρα στην πάγια θέση της ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων νομικά και πολιτικά ρυθμίστηκε οριστικά το 1990, όταν υπογράφηκε η «Συμφωνία-Δύο-συν-Τέσσερα» για την ενοποίηση της Γερμανίας.

Τι  ποιούμε ;

Το θέμα αυτό των κατοχικών αποζημιώσεων  συζητήθηκε πολλές  φορές  τόσο στην ελληνική  όσο και  την γερμανική βουλή. Κι η πάγια απάντηση των   Γερμανών είναι απορριπτική.  Οι  Γερμανοί   δεν  έχουν  εχθρική στάση  απέναντι της Ελλάδας, αλλά στέκονται  στο σημείο  ότι, αν δώσουν πολεμικές αποζημιώσεις  σ’  εμάς,  τότε  θα  πέσουν  όλα τα πρώην κατεχόμενα κράτη   της  Ευρώπης επάνω  τους, οπότε και να πουληθούν,   δεν φτάνουν,  για να ξεπληρώσουν.   Ήδη η Πολωνία  ζητά 800 δις αποζημιώσεις.  Οι πολλή μεγάλες  ζημιές   έγιναν στη Λευκορωσία  και την Ουκρανία, αλλά  και  στη δυτική Ευρώπη.  Γι’  αυτό  οι Γερμανοί  λένε  πως  ότι πήραμε  από τις κατεχόμενες χώρες   κατά τη διάρκεια του πολέμου  ήταν «Tribut», δηλαδή, «φόρος  κατοχής» ,  όπως  πλήρωναν  οι κατεχόμενες χώρες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.  Πέραν  τούτου  σε  συζητήσεις   με φίλους Γερμανούς, μας  λένε «πάρτε πρώτα αποζημιώσεις από τους Τούρκους,  που σας δυνάστευαν  και σας κατέκλεψαν  για  400 χρόνια,  και μετά ελάτε σε μας,  που ήμασταν  στην Ελλάδα  μόνο   τέσσερα   έτη».

Αλλά  ό,τι  κι  αν πουν οι  Γερμανοί  το κατοχικό δάνειο που τους δώσαμε  παραμένει  μια εμπορική  πράξη,  που ακόμη  κι  οι Ναζιστές Γερμανοί  αναγνώρισαν  και άρχισαν κοντά στο τέλος του πολέμου να το αποπληρώνουν. Επειδή, σύμφωνα  με διερεύνηση ανθρώπων  του  Νομικού Συμβουλίου του ελληνικού  κράτους το δάνειο αυτό αντιστοιχεί σήμερα  μόνο 11  δις Ευρώ, καλό  θα  ήταν να τα πάρουμε  από τους Γερμανούς  ως  κούρεμα  του χρέους που έχουμε προς  τους  εταίρους  μας. Έτσι,  δεν θα μπορεί να  εγείρει απαιτήσεις  άλλο κράτος  της εποχής  του Β΄  Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο,  που  η συναλλαγή αυτή θα  πρέπει να γίνει στο πλαίσιο  φιλικών επαφών   του  πρωθυπουργού μας   με την  ή  τον  Γερμανό   καγκελάριο.

Δείτε επίσης:  Το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές αποζημιώσεις