Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία για το Brexit.

O Μπέρκοου εξήγησε το σκεπτικό της απόφασής του, λέγοντας ότι η Βουλή ήδη καταψήφισε τη συμφωνία στη συνεδρίαση του «Σούπερ Σαββάτου» και θα ήταν «επαναλαμβανόμενο» να ξαναγίνει νέα ψηφοφορία.

Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σκόπευε να ζητήσει σήμερα εκ νέου την υποστήριξη του Κοινοβουλίου και μάλιστα θεωρούσε ότι αυτή τη φορά θα του έβγαιναν τα κουκιά.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης

Παρά το «όχι» από τον Μπέρκοου, η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει ούτως ή άλλως να φέρει σήμερα προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ

Ο υπουργός για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ δήλωσε ότι οι βουλευτές και των δύο σωμάτων θα έχουν μπροστά τους σήμερα «ένα νομοσχέδιο που ολοκληρώνει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, προστατεύει τις θέσεις εργασίας και την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στις προτεραιότητες των πολιτών, όπως η υγεία, η εκπαίδευσης και η εγκληματικότητα».

Όλα τα φώτα στραμμένα στον Μπέρκοου – Θα επιτρέψει τη νέα ψηφοφορία;

Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζόν Μπέρκοου, έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει τη διεξαγωγή μίας ακόμη κρίσιμης ψηφοφορίας, εφόσον απέτυχε να γίνει το Σάββατο, και έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να πραγματοποιούνται αέναα ψηφοφορίες πάνω σε προτάσεις με το ίδιο θέμα.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση εισαγάγει σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης, είναι εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία στη δεύτερη ανάγνωσή του στη Βουλή ακόμη και αύριο, οπότε οι βουλευτές θα πρέπει να δηλώσουν «ναι ή όχι» για να προχωρήσει στα επόμενα στάδια στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο στο δεύτερο στάδιο, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης τροπολογιών, που να αφορούν την προσθήκη στο νομοσχέδιο για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και ακόμη την παράταση της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ πέραν του 2020.

Το κόμμα των Εργατικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει τροπολογίες για ένα πιο ήπιο Brexit και άλλες που θα υποχρεώσουν τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την συμφωνία του. Για το σκοπό αυτό αναζητά συμμάχους που θα στηρίξουν τις προτάσεις του, ανάμεσα στους οποίους τους αντάρτες βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, αλλά και το DUP, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία του πρωθυπουργού.

Μέχρι στιγμής, η ευρωσκεπτικιστική ομάδα των Τόρις, αποκλείει το ενδεχόμενο να δεχτεί την πιθανότητα μιας τελωνειακής ένωσης, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό εάν θα δεχόταν την παράταση της μεταβατικής περιόδου. Εάν οι τροπολογίες, που τυχόν εγκριθούν, επί του νομοσχεδίου θεωρηθούν από την κυβέρνηση απαράδεκτες, δεν αποκλείεται να αποσύρει ολοκληρωτικά το νομοσχέδιο και να επιχειρήσει να προχωρήσει σε γενικές εκλογές.

«Εξουδετέρωση του Brexit»

Ο Κιρ Στάρμερ, αρμόδιος για το Brexit του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε χθες στο BBC ότι η συμφωνία του Brexit πρέπει να υποβληθεί στην έγκριση των Βρετανών με δημοψήφισμα, μία ψηφοφορία υπέρ της διεξαγωγής της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους του Λονδίνου το Σάββατο.

Το Εργατικό Κόμμα θα υποβάλει επίσης τροπολογία που θα αναγκάζει το Λονδίνο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης, μία τροπολογία που «θα μας έφερνε πίσω στο σημείο εκκίνησης», προειδοποίησε η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρους από στις στήλες της Daily Telegraph. Αυτή η προοπτική συζητήθηκε και απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο εδώ και μήνες.

Η συντηρητική Daily Telegraph προαναγγέλλει στην σημερινή πρώτη της σελίδα κοινοβουλευτικό «ανταρτοπόλεμο» κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ το ταμπλόιντ The Daily Mail κάνει λόγο για «οργή κατά της συνωμοσίας των Εργατικών για να καταστρέψουν το Brexit».

Οι τροπολογίες που ενδεχομένως θα κατατεθούν έχουν την δύναμη να εξουδετερώσουν το Brexit, δήλωσε στους Times υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον.

«Εάν δεν αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό θα οφείλεται στο ότι το Κοινοβούλιο εμπόδισε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε υπουργός εξηγώντας ότι ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για να εξασφαλισθεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον πρωθυπουργό.

«Δεν προσπαθούμε να το εξουδετερώσουμε, προσπαθούμε να προφυλάξουμε την βρετανική οικονομία, την απασχόλησης και τις δημόσιες υπηρεσίες», απάντησε στέλεχος του Εργατικού Κόμματους, ο Τζόναθαν Ασγουερθ στο BBC. «Ο υπεύθυνος τρόπος για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης και αυτό θα πρέπει να υποβληθεί στον βρετανικό λαό για να εκφράσει την άποψή του».

Εκτός της έγκρισης του βρετανικού κοινοβουλίου προς την συμφωνία του Brexit που τερματίζει 46 χρόνια κοινής ζωής και επιτρέπει μία συντεταγμένη αποχώρηση που συνοδεύεται από μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2020, θα χρειασθεί και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.