Η Τουρκία δείχνει να γράφει στα… παλαιότερα των υποδημάτων της ακόμη και τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς εξέδωσε νέα Navtex με την οποία δεσμεύει κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Για μία ακόμη φορά η τουρκική κυβέρνηση «κλείνει τα αυτιά της» στις αμερικανικές προειδοποιήσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ αψηφά και τους ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου οι οποίοι έχουν καταγγείλει τις προκλητικές κινήσεις της γειτονικής χώρας.

Η Τουρκία η οποία ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο καθώς ετοιμάζεται – κατά πληροφορίες – να εισβάλει στη Συρία, εξέδωσε νέα προκλητική Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θέλει να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέσα στην «καρδιά» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, όπως αναφέρει νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία σήμερα το πρωί.

Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, σύμφωνα με το onalert.gr  εξέδωσε σήμερα Τρίτη 8 Οκτωβρίου, νέα Navtex «κλειδώνοντας» θαλάσσια περιοχή μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Πάφου, σε περιοχή όπου σύμφωνα με πληροφορίες δραστηριοποιείται το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται,  οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα διεξαχθούν την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου από τις 2 μ.μ μέχρι τις 5 μ.μ, σε περιοχή που φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Προκλητική Navtex με φόντο την Τριμερή Σύνοδο στο Κάιρο

Την ώρα που η Τουρκία εξέδιδε τη νέα προκλητική Navtex ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κάιρο όπου βρίσκεται για την 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου έστελνε μηνύματα κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram και αναφερόμενος στην Τριμερή Συνάντηση Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, έκανε λόγο για ένα «ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους, το σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας» και πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αλ – Σίσι, θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών και παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή.

Η προκλητική στάση της Τουρκίας

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ως τρανταχτό παράδειγμα «τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ -ακόμη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας-, το Κυπριακό, το Συριακό, το Μεσανατολικό, την κατάσταση στην Λιβύη, το μεταναστευτικό/προσφυγικό»/

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, με τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων.

Μια λύση επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μια συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται σαφώς από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Μία λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.