Οργισμένη ανακοίνωση κατά της Τουρκίας εξέδωσε η Κύπρος με αφορμή την παρουσία του Γιαβούζ στο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ.

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, βρίσκεται  από χθες το απόγευμα στο αδειοδοτημένο θαλάσσιο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ με σκοπό να διενεργήσει παράνομη γεώτρηση. Το Γιαβούζ συνοδεύουν και δυο τουρκικές πολεμικές φρεγάτες.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει την επαπειλούμενη τουρκική γεώτρηση εντός του αδειοδοτημένου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ ως εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε με την έκδοση  NAVTEX  μετά την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας . Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, σε δεύτερη NAVTEX αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

Σημειώνεται ακόμη πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και πως διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του «Γιαβούζ» παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας, σημειώνεται.

Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους, αναφέρεται.

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζει προκλητικά η Τουρκία – Πάλι εντός Κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ

«Η επαπειλούμενη γεώτρηση συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Κύπρος κατηγορεί την Τουρκία πως παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και διαμηνύει πως «η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Η Τουρκία περιφρονεί τις εκκλήσεις να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, σημειώνει η Λευκωσία και κάνει λόγο για «άλλη μια επιβεβαίωση της απροκάλυπτα προκλητικής και κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας», η οποία δεν διστάζει «να θέσει σε κίνδυνο  την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αφού καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες και να αποσύρει τα γεωτρύπανά της και τα σεισμικά της πλοία από την κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος τονίζει πως «οι απροκάλυπτες απειλές και οι τακτικές εκφοβισμού συνιστούν πρακτική άλλων εποχών».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο χάρτης που δημοσίευσε η Προεδρία της Δημοκρατίας