Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγιναν οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Μακρόν έξω από το Μέγαρο των Ηλυσίων. Στη φιλία των δύο χωρών αναφέρθηκε ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του για τα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ και έστειλε μήνυμα στήριξης σε οικονομικό, πολιτικό και αμυντικό επίπεδο, ενώ από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή γάλλων επενδυτών στο «αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας».

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και τους υποδέχτηκε ο Μακρόν με την Μπριζίτ.

«Ξέρω ότι για εσάς είναι εξαιρετικά σημαντική η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας» τόνισε αμέσως μετά κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων ο Εμμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως σημείωσε, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε κρίση, η Γαλλία στήριξε τη χώρα, αν και αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος που έδειξε ο ελληνικός λαός και τη βούληση που έδειξε για να μείνει στο ευρώ.

«Σήμερα θέλουμε να κρατήσουμε την συνεργασία να την ενισχύσουμε με πολιτική, στρατιωτική και πολιτισμική συνεργασία» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι περνούμε μια περίοδο όπου ο κόσμος είναι κατακερματισμένος. Πρέπει να δούμε από κοινού να δούμε πως θα υπάρξει ένας κοινός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη αλλά και να ενισχυθεί η τραπεζική ένωση. «Πρέπει να δείξουμε από κοινού την διάθεση μας για μια πιο δυνατή Ευρώπη» τόνισε.

Αναφέρθηκε στο θέμα της μετανάστευσης παραδεχόμενος πως η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος. Όπως είπε έχουν γίνει βήματα αλλά «λείπει η αλληλεγγύη στην Ευρώπη και παραμένει εντελώς μη ικανοποιητική η διαχείριση των τελευταίων περιστατικών» και σημείωσε ότι απαιτείται αλλαγή της συνθήκης Σένγκεν.

Πρέπει, τόνισε, να ενισχυθεί και η ευρωπαϊκή άμυνα στεκόμενος στο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «αυξημένες εντάσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μας και την επαγρύπνηση μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν την οποιαδήποτε ‘αδυναμία’ στον τομέα αυτό.

Μητσοτάκης: Εχω μεγάλες προσδοκίες από τη συνεργασία μας

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλία των δύο λαών και στους κοινούς τους στόχους εντός της Ευρώπης.

«Η Γαλλία είναι μια χώρα σημαντική, μια σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης» δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη βοήθεια που δέχτηκε η χώρα μας από τη Γαλλία το 1821.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και παραμένει στην Ευρώπη που όπως είπε, είναι ο φυσικός της χώρος.

«Έχω μεγάλες προσδοκίες από τη συνεργασία μας» δήλωσε αναφερόμενος στη μελλοντική συνεργασία του με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. «Να συζητήσουμε για τις προκλήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. Να μιλήσουμε για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, μια Ευρώπη που φυλάσσει τα σύνορά της, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης» είπε.

Ο έλληνας πρωθυπουργός επαίνεσε ακόμη την προσπάθεια συνεργασίας της Ευρώπης σε ζητήματα έκτακτης ανάγκης και αναφέρθηκε στη δομική επέκταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU), ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής δράσης στους τομείς Άμυνας αλλά και σε τομείς που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και κάλεσε «να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια πράσινη ήπειρο».

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στον γαλλικό επιχειρηματικό κλάδο για επενδύσεις στη χώρα μας. «Θέλουμε η γαλλική επιχειρηματικότητα να είναι συμμέτοχη. Καλώ τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.