Έντονη αντιπαράθεση είχαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κομματικοποίηση του κράτους, τις στρατιές των μετακλητών, τον επικεφαλής της ΕΥΠ, κατά την συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με το επιτελικό κράτος.

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος, λίγο πριν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να απαντήσει σε καταγγελίες για τον αριθμό των μετακλητών που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για λαϊκισμό.

«Ο λαϊκισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τα μέσα ενημέρωσης και τη ΝΔ που υιοθέτησε υπερβολές σχετικά με τον αριθμό των μετακλητών. «Μας κατηγορήσατε ότι φέραμε στρατιές κατσαπλιάδων για να καταλύσουμε το κράτος. Στοχοποιήσατε συνεργάτες μας, μιλήσατε για τα σκουλαρίκια και τα μαγιό που φορέσανε. Και εσείς ήρθατε και συστήσατε θέσεις 700 μετακλητών υπαλλήλων. Αλλά όχι μόνο αυτό: Αυξάνετε τις αποδοχές των μετακλητών, εκτοξεύοντας το δημοσιονομικό κόστος. Μειώνετε και τις προϋποθέσεις ώστε να είναι κάποιος συνεργάτης σε γραφείο υπουργού. Δεν απαιτείται πλέον πτυχίο ΑΕΙ. Ίσως αυτή την τροπολογία να τη χρειαστείτε για τον διοικητή της ΕΥΠ» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε επίσης κατά της κυβέρνησης και για την επιλογή της να αλλάξει τα ασυμβίβαστα στις ανεξάρτητες αρχές και πρόσθεσε: «Μας είπατε ότι πήρατε τις συμβουλές του ΟΟΣΑ. Ο ΟΟΣΑ σας συμβούλεψε να καταργήσετε το θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης; Ο ΟΟΣΑ σας είπε να ελέγξετε με τροπολογία φωτογραφική και να αλλάξετε τη διοίκηση μιας ανεξάρτητης αργής; Άλλα λέγατε εσείς ο ίδιος για το θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή. Με επιστολή σας το 2014 επιχειρηματολογούσατε υπέρ της παραμονής για πέντε έτη στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή του κ. Ρακιντζή. Τότε επιχειρηματολογούσατε για τον κ. Ρακιντζή και τώρα διώχνετε την κ. Παπασπύρου που ελέγχει τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ».

«Είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ;»

Αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Κοντολέοντα στη διοίκηση της ΕΥΠ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε: «Ως προς τον διοικητή της ΕΥΠ. Η Εθνική Ασφάλεια, είναι κρίσιμο ζήτημα. Δεν τον γνωρίζω τον κ. Κοντολέοντα. Εντούτοις, έχω την αίσθηση ότι με βάση το βιογραφικό του, για να αναλάβει υπηρεσία, πρέπει να έχει αναγνωρισμένο πτυχίο είτε της ημεδαπής, είτε της αλλοδαπής. Αλλά αυτό που διαπιστώνουμε εμείς, μέσα από την ανάρτηση του βιογραφικού του, είναι ότι ο άνθρωπος αυτός έκανε σπουδές σε ανοιχτό πανεπιστήμιο της Βρετανίας. Το πτυχίο αυτό δεν έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ. Γιατί το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ από το εν λόγω πανεπιστήμιο, είναι αυτός που αναφέρεται σε… σπουδές μουσικής. Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ; Κύριε Μητσοτάκη, τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, είναι κρίσιμα. Με ποια εχέγγυα επιλέγετε έναν άνθρωποι που η μόνη του περγαμηνή ήταν ότι υπήρξε υπάλληλος σε εταιρεία security;»

«Η ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου»

Απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τον λαϊκισμό της ΝΔ έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε : «Σαν να μην έχετε βρει τον σωστό σας ρόλο» και υπογράμμισε: «Το να κατηγορείτε τη ΝΔ για λαϊκισμό και ιδιοτέλεια προσβάλει τη εντολή του ελληνικού λαού. Ξεφύγετε επιτέλους από την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου, ότι όλα πήγαιναν καλά και στην οικονομία και στην μεσαία τάξη, αλλά για κάποιον ανεξήγητο ρόλο ο ελληνικός λαός σας «μαύρισε».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των μετακλητών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κριτική προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν αφορά μόνο τον αριθμό των μετακλητών αλλά ότι διορίζατε τους φίλους σας στο Μέγαρο Μαξίμου».

Σημείωσε, επιπλέον: «Μιλήσαμε για παθογένειες του παρελθόντος. Σας καλούμε λοιπόν, εφόσον συμφωνείτε να ψηφίσετε να είναι αυστηρά προκαθορισμένος ο αριθμός των μετακλητών, ώστε να μην μπορούν οι υπουργοί να τον αλλάζουν κατά το δοκούν».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξαναπήρε τον λόγο για να απαντήσει: «Η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι λευκή εντολή, θα δέχεστε την κριτική». Εξαπέλυσε, δε, βολές για το θέμα του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ, τονίζοντας ότι δεν έχει τα αναγκαία προσόντα και τις προϋποθέσεις που αρμόζουν για τη θέση.

Η κόντρα για τον Γεραπετρίτη και την Κεραμέως

Νωρίτερα, είχε αναφερθεί σε απολαβές του κ. Γεραπετρίτη από επιτροπές ως βασικός νομικός σύμβουλος. «Διαβάζω δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος για την επιλογή του κ. Κυριτσάκη που υπογράμμισε τις στενές του σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ηταν και άλλοι όμως όπως ο κ. Γεραπετρίτης που ήταν βασικός συνεργάτης της επιτροπής ως νομικός και λάβατε τις αντίστοιχες αμοιβές πάνω από 100 χιλ ευρώ. Ήσασταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της επιτροπής. Ταυτόχρονα το 2017 και 18 ήσασταν και σύμβουλος του κ. Μητσοτακη. Τότε δεν υπήρχε θέμα;», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν ήμουν ποτέ έμμισθος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν είμαι προερχόμενος από τον κομματικό σωλήνα», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο θέμα που ήγειρε νωρίτερα σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, και περιέγραψε ποια ήταν ακριβώς η σχέση του στο πλαίσιο της επιστημονικής του ιδιότητας, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε ποτέ πρόσωπο προερχόμενο από τον κομματικό σωλήνα.

Είχε προηγηθεί στο βήμα ο κ. Τριανταφυλλίδης που έθεσε το ερώτημα αν είναι ηθικό να νομοθετεί ο υπουργός για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την οποία είχε τα προηγούμενα χρόνια έμμισθη σχέση, θέματα που διέψευσε κατηγορηματικά, και τα δύο, ο υπουργός.

«Δεν ήμουν ποτέ έμμισθος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ελάμβανα εντολές για ειδικές παραστάσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως είχα από πάρα πολύ κόσμο και πελάτες μου», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και απευθύνθηκε στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το ξέρω ότι μπορεί να μην είναι πολύ κοντά στη δική σας κουλτούρα, αλλά είχα μια σχέση με την αγορά επειδή ακριβώς ήμουν επιτυχημένος επαγγελματίας. Δεν θέλω να περιαυτολογώ, αλλά έχω ένα πολύ μεγάλο πελατολόγιο το οποίο μπόρεσα και κεφαλαιοποίησα και αξιοποιώ και πιστεύω προς το δημόσιο συμφέρον».

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ακόμη: «Ειδικά για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να σας πω ότι έχω μια σχέση, από δεκαπενταετίας, για τις υποθέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο Συμβούλιο Επικρατείας. Και για να το ακούσετε και αυτό, διότι θέλω να είμαι έντιμος, επειδή ακριβώς η προδιάθεσή μου είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, όλες οι αμοιβές μου δεν υπερέβαιναν τα 1.800 ευρώ για μια μεγάλη παράσταση στο Συμβούλιο Επικρατείας. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι για τις 100 υποθέσεις που έχω κάνει, έχω πάρει ό,τι έχω πάρει, έχω κερδίσει το 95% των υποθέσεων για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τιμές οι οποίες είναι στο 20% της αγοράς. Εάν αυτό σας λέει κάτι! Εάν θεωρείτε ότι αυτό είναι μομφή, για εμένα είναι τιμή ότι υπηρέτησα, όπως υπηρέτησα στο ακέραιο και επιπλέον σήμερα να δέχομαι αυτό, δηλαδή ότι ακριβώς επειδή προέρχομαι από την αγορά και όχι από τον κομματικό σωλήνα, θα πρέπει να μου αποδίδεται μομφή».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της νομοθεσίας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε στον βουλευτή: «αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να γίνει κάποια διασύνδεση για να βρεθώ κι εγώ εμπλεκόμενος, αλλά δεν είχα καμία σχέση με τη διάταξη, οπότε στην περίπτωση αυτή, θα παρακαλούσα, αν είναι δυνατόν, σε ό,τι αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία, να περιοριστείτε σε εκείνα που με αφορούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Κεραμέως που έστρεψε τα πυρά της προς τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι το 2016 έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ μια διάταξη που θέσπιζε ασυμβίβαστο.

«Επί της ουσίας λέγατε ο σύζυγός που ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκλήθη για να συνδράμει στην Επιτροπή έχει ασυμβίβαστο», τόνισε, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο (το 2009) δεν ήταν καν παντρεμένοι ενώ η ίδια δεν είχε σχέση με το δημόσιο βίο. «Όλα αυτά έγιναν έξι χρόνια αργότερα», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Είχατε στόχο να τιμωρήσετε δύο ανθρώπους και το συγκρίνετε αυτό με την περίπτωση της κυρίας Θάνου που ήταν σύμβουλος σας και εκλήθη να λειτουργήσει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Κλείνοντας η Υπουργός Παιδείας αναρωτήθηκε αν ένας «άνθρωπος θα έπρεπε να ξέρει ότι θα παντρευτεί εμένα και λίγα χρόνια αργότερα θα γινόμουν βουλευτής».