Επίθεση σε υψηλούς τόνους εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια για το επιτελικό κράτος.

Κατηγορώντας εκ νέου την κυβέρνηση για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και τη συνέχεια του κράτους, την κατήγγειλε ότι συνεχίζει τη λαθροχειρία και τη διαστρέβλωση σχετικά με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των μετακλητών στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία -όπως είπε- η ΝΔ κατηγορούσε συνεχώς για δημιουργία στρατιάς μετακλητών με στόχο την «κατάληψη» του κράτους.

«Τώρα αυξάνετε και τον αριθμό των μετακλητών και τις αποδοχές τους, ενώ μειώνετε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν προκειμένου να αναλάβουν τη θέση», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαι εδώ για να χτυπήσω τον απύθμενο λαϊκισμό που χρησιμοποιήσατε για να καταλάβετε την εξουσία, αλλά και τώρα τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, φράση που λειτούργησε ως κόκκινο πανί για την ΝΔ, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια και από την απάντηση που του έδωσε ο πρωθυπουργός.

Την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλα και άλλων κυβερνητικών στελεχών που ζήτησαν και πήραν τον λόγο επί προσωπικού, προκάλεσαν οι αναφορές του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε συγκεκριμένα παραδείγματα και πρόσωπα προκειμένου να αποδείξει ότι η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η πρώτη αναφορά του, αφορούσε τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη όταν ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014 υπερασπιζόταν τη σπουδαιότητα του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που σήμερα καταργεί, εισηγούμενος μάλιστα την παράταση της θητείας του κ. Ρακιντζή που κατείχε τότε τη θέση αυτή.

«Με επιστολή σας ως υπουργός το 2014 επιχειρηματολογώντας γιατί ο κ. Ρακιντζής έπρεπε να παραμείνει στη θέση του μιλούσατε για τη σπουδαιότητα των αρμοδιοτήτων του. Τότε ήταν η μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου και ψάχνει τη NOVARTIS και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είναι μεγάλη η σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό..» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.