Αποκλείονται όλοι οι προϊστάμενοι από τις θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με νομοτεχνική βελτίωση που καταθέτει απόψε στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης καταθέτει επίσης και νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία, η επιλογή του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα γίνεται από επιτροπή που η συμμετοχή του ΑΣΕΠ θα έχει την πλειοψηφία. Και τα δύο ζητήματα αποτελούν προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίες διατυπώθηκαν και σήμερα, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ειδικά για την εξαίρεση των μετακλητών από τις θέσεις των προϊσταμένων της Αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι είναι μείζον πολιτικό και συνταγματικό ζήτημα να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι ιδιώτες σε αυτές τις κομβικές θέσεις.

Για δε την επιτροπή επιλογής των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να είναι τρία τα μέλη του ΑΣΕΠ και όχι δύο ώστε να έχουν την πλειοψηφία.