Αναστασιάδης – Ακιντζί: Οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας

Συγκρατημένες οι προσδοκίες της Κύπρου για το αποτέλεσμα της συνάντησης της Παρασκευής

Την προσδοκία ότι στην άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την Παρασκευή, θα καταγραφεί η θέληση των δύο πλευρών για συνέχιση των επαφών και των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε κυβερνητική πηγή από τη Λευκωσία στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ανοίξει και τον δρόμο για έναν νέο γύρο επαφών της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, με στόχο τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι προσδοκίες της Λευκωσίας για το αποτέλεσμα της συνάντησης της Παρασκευής είναι συγκρατημένες, με την κυβερνητική πηγή να υποδεικνύει ως «αγκάθια» την πρόταση Ακιντζί για το φυσικό αέριο, τις τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ και τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο.

Βάσει της ίδιας πληροφόρησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει στη συνάντηση της Παρασκευής δύο θέματα, αφενός σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου και αφετέρου για την Αμμόχωστο.

Όσον αφορά την ΑΟΖ, η ίδια πηγή παρέπεμψε στην ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο ζήτησε τον περασμένο Μάιο τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Η κυβερνητική πηγή αναφέρθηκε και σε πρόταση που κατατέθηκε στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς, τη Δευτέρα στο Τρόοδος, για δημιουργία υποεπιτροπής για ενημέρωση των τ/κ όσον αφορά το φυσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι την πρόταση, που κατέθεσε πολιτικός αρχηγός, αντίκρυσε θετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα συνδιαχείρισης των φυσικών πόρων.

Για την περίκλειστη πόλη, η ίδια πηγή είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει στον τ/κ ηγέτη θέμα τερματισμού των ενεργειών στις οποίες προβαίνει η «κυβέρνηση», επαναφέροντας παράλληλα την πρότασή του για σύσταση κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να μεταβεί στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί από την θερινή προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχει επαφές με στενούς συνεργάτες του ενόψει του τετ- α-τετ με τον Τ/κ ηγέτη. Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πάντως στα Ηνωμένα Έθνη που φιλοξενούν τη συνάντηση των δύο ηγετών ότι δεν τον ενοχλεί η κάλυψη από ΜΜΕ, ενώ όπως έχει ήδη αναφερθεί, η κ. Σπέχαρ δεν θα είναι παρούσα καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών.

Πριν τη Γενική Συνέλευση η Λουτ στην Κύπρο

Από κυβερνητικής πλευράς αναμένεται ότι μετά τη συνάντηση της Παρασκευής θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την άφιξη της κ. Λουτ στην Κύπρο, με την ίδια πηγή να εκτιμά ότι αυτό μπορεί να γίνει είτε στα τέλη Αυγούστου, είτε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κατά πάγια τακτική, η κ. Λουτ αναμένεται να έχει επίσης συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις, πριν ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο επόμενος γύρος επαφών της υψηλόβαθμης αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία πιθανολογείται ότι θα λάβει χώρα πριν από τη μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση και τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μια ενδεχόμενη τριμερής συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη συνεπάγεται ότι οι ενέργειες της κ. Λουτ θα έχουν επιφέρει προηγουμένως κάποιο αποτέλεσμα, κατέληξε η κυβερνητική πηγή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος