«Με ανοικτή καρδιά» και επιθυμία να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα προσέρχεται στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι η ατζέντα είναι ανοικτή και οι δύο ηγέτες μπορούν να θέσουν τα θέματα που θέλουν να συζητήσουν με στόχο να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε  και στην τριμερή με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την άτυπη πενταμερή αργότερα και στο πώς οι όροι αναφοράς της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λουτ μπορούν να ολοκληρωθούν όπως επιθυμεί και ο Γκουτέρες.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά το πολιτικό κλίμα ως έχει σήμερα δεν βοηθά σε κάτι τέτοιο. Διέξοδο, πρόσθεσε, αποτελούσε η πρότασή του για κοινή επιτροπή που απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά μπορεί να συζητήσει και άλλες επιλογές, όπως την ιδέα για μορατόριουμ που είχε υποβάλει ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Ρολάνδης. Θα θέσει, είπε, το θέμα προς συζήτηση στις 9 Αυγούστου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να θέσει όποιο θέμα θέλει, όπως αυτό των Βαρωσίων.

Οποιαδήποτε κίνηση αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Ακιντζί, δεν πρέπει να αποκλείει τον ΟΗΕ, δεν πρέπει να αντιβαίνει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι θέλει να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης.

Αναφερόμενος στις συνθήκες υπό τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι εδώ και ένα χρόνο η προσπάθεια της κ. Λουτ για την ολοκλήρωση των όρων αναφοράς δεν έχει τελεσφορήσει,

«Τα μάτια όλων έχουν στραφεί προς αυτήν τη συνάντηση. Μας το επεσήμανε αυτό και ο κ. Γκουτέρες, αναφορά (στη σημασία της συνάντησης των ηγετών) έκανε και ο κ. Μητσοτάκης όταν ήρθε στη ‘νότια’ Κύπρο», κατά την έκφρασή του. Απασχολεί και την κοινή γνώμη στις δύο κοινότητες, πρόσθεσε, λέγοντας ότι όλοι βλέπουν πως η πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα δεν είναι καλή και εάν δεν πετύχουμε θετικές εξελίξεις στο νησί, αυτό θα επηρεάσει το κλίμα και την ένταση γύρω μας, η οποία θα αυξηθεί.

Θα είναι μια συνάντηση με ανοικτή ατζέντα, είπε, και θα συζητήσουν θέματα που θα θέσουν και οι δύο ηγέτες, με τον ίδιο να θεωρεί ότι το θέμα του φυσικού αερίου πρέπει να συζητηθεί, όπως και νέα ΜΟΕ, όπως και «θέματα που θέλει να φέρει ο κ. Αναστασιάδης προς συζήτηση. Για παράδειγμα, έχουμε καταφέρει ΜΟΕ προς όφελος των πολιτών και στις δύο κοινότητες, όπως το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, η διασύνδεση του ηλεκτρισμού, τώρα τα κινητά τηλέφωνα. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορούμε να προσθέσουμε και νέα ΜΟΕ, γιατί να μην το κάνουμε;», σημείωσε ο Ακιντζί.

Επεσήμανε ότι η  μεγαλύτερη προσδοκία του είναι «να εξαλειφθεί η ένταση και να δημιουργηθεί ένα έδαφος για καλές εξελίξεις».  Τόνισε ότι αυτή η συνάντηση «πρέπει να γίνει με ανοικτή καρδιά, αλλά με πολιτική αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση». Ύστερα από δύο χρόνια, συνέχισε, να συζητήσουμε «με ανοικτή καρδιά» πώς βλέπουμε το μέλλον αυτού του τόπου, πού μπορούμε να βρούμε μια διέξοδο, πώς μπορούν οι απόψεις μας να προσεγγίσουν η μία την άλλη και σε ποιο πλαίσιο.

«Ευχή και προσδοκία μου είναι να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση που θα μπορεί να στείλει θετικά μηνύματα στον κόσμο, στις κοινότητές μας. Αλλά εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θέλω να δώσω φρούδες ελπίδες», ανέφερε ο Τουρκοκύπριο ηγέτης.