Ηταν το πρώτο του ταξίδι με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία) και ιδού πώς το πέρασε στα 38.000 πόδια σε μια πτήση από Αθήνα σε Λάρνακα διάρκειας 1 ώρας και 15 λεπτών. Αν και ξεκίνησε πρωί (σχεδόν χαράματα) ο Πρωθυπουργός διάβασε πρώτα τις εφημερίδες και εν συνεχεία τον μπλε φάκελο που του ετοίμασαν οι συνεργάτες του για τις συναντήσεις του που θα είχε στην Κύπρο. Μαζί του ήταν και η σύζυγός του Μαρέβα (η οποία επίσης πρώτη φορά ταξίδευε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος).

Ενας πρωθυπουργός στο cockpit

Σε όλη τη διάρκεια της πτήσης ο Πρωθυπουργός είχε συζητήσεις με τους δύο υπουργούς που τον συνόδευαν, δηλαδή τους Νίκο Δένδια και Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και με συμβούλους του (που επίσης ταξίδευαν μαζί του). Κάποια στιγμή, μόλις το αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Λευκωσίας ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο πιλοτήριο του αεροσκάφους για να χαιρετήσει τους πιλότους, οι οποίοι και του εξήγησαν τη διαδικασία πτήσεως. Ας μην ξεχνάμε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας του χάρισαν μία στολή antiG, χειριστή F-16, τον προσκάλεσαν να πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος και ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση λέγοντας «οπωσδήποτε». Ετσι στο πιλοτήριο του Εμπραέρ ο κ. Μητσοτάκης παρέμεινε για αρκετή ώρα, απ’ όπου θαύμασε από ψηλά την οροσειρά του Τροόδους.

■■■

Μόνο καφές φίλτρου προσφέρθηκε στους επιβάτες του πρωθυπουργικού αεροσκάφους κατά την πτήση τους προς την Κύπρο. Σε έναν-δύο προσφέρθηκε και φρέσκος χυμός από πορτοκάλι. Και τίποτε άλλο. Ούτε μπρέκφαστ ούτε κρουασάν ούτε τίποτα. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή ό,τι προσφέρεται στο αεροσκάφος να είναι λιτό.

■■■

Αλλά και η Μαρέβα πραγματοποίησε την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό. Μάλιστα, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο οι Κύπριοι της ετοίμασαν ξεχωριστό πρόγραμμα. Μαζί με την πρώτη κυρία της Κύπρου Αντρη Αναστασιάδη επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας και ευαγή ιδρύματα.

Η χειροποίητη ελληνική γραβάτα

Αλλά το καλύτερο από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο, σας το άφησα για το τέλος: Τι δώρο νομίζετε έκανε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη; Μια χειροποίητη ελληνικής ραφής… γραβάτα. Του είπε μάλιστα πως το δώρο ήταν συμβολικό και ο κ. Αναστασιάδης γέλασε γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο προηγούμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας όχι μόνο δεν φορούσε γραβάτες (λέγοντας ότι οι επαναστάσεις γίνονται χωρίς γραβάτα), αλλά λάμβανε συχνά δώρα γραβάτες από διάφορους ηγέτες τις οποίες ποτέ δεν φορούσε. Αλήθεια, τι τις έκανε τόσες γραβάτες;

Νέα κυβέρνηση, νέoι… θεσμοί

Αλλαγμένη απέναντι στη νέα κυβέρνηση είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ισως γιατί η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ολοκλήρωση των μνημονίων, ίσως γιατί έπαιξε τον ρόλο της η συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία, ίσως γιατί ο Πιερ Μοσκοβισί που είχε κατηγορηθεί από τη ΝΔ ως φιλο-ΣΥΡΙΖΑ (εξ ου και το παρατσούκλι ΣΥΡΙΖΟ-βισί) θέλει να δείξει νέο πρόσωπο.

■■■

H ανακοίνωση της απόσυρσης του Ντέκλαν Κοστέλο, του επικεφαλής της Κομισιόν για τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας στη μετα-προγραμματική περίοδο, συνέπεσε χρονικά με την ανανέωση από το Κολέγιο Επιτρόπων του καθεστώτος «ενισχυμένης εποπτείας» για άλλους 12 μήνες. Οι αλλαγές αυτές σηματοδοτούν τη μετακίνηση της Ελλάδας στο ίδιο καθεστώς εποπτείας με όλες τις χώρες της ευρωζώνης και τις διαδικασίες του ευρωπαϊκού εξαμήνου που καθιερώθηκαν εν μέσω της κρίσης χρέους.

■■■

Στο πλαίσιο της ίδιας εικόνας ανακοινώθηκε παράλληλα η «απόσυρση» και του Νικολά Τζιαμαρόλι του ESM από υπεύθυνος για την εποπτεία της Ελλάδας. Μάλιστα ο Ιταλός αναβαθμίζεται σε γενικό γραμματέα του ESM που έχει ως μοναδικό «πελάτη» τη χώρα μας.

Ενας Καραμανλής στα Σεπόλια

Οσοι βρέθηκαν στο Μετρό το πρωί της Δευτέρας με κατεύθυνση τα Σεπόλια (Γραμμή 2 Ανθούπολη – Ελληνικό) ίσως να πρόσεξαν το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρισκόταν στο τρένο. Επικεφαλής του κλιμακίου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Τώρα θα πείτε τι γύρευε ένας Καραμανλής στα Σεπόλια και στον συρμό του Μετρό. Πήγε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι σε τι οφείλονται οι καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμα και τα 7,5 λεπτά. Και ξέρετε τι διαπίστωσε; Οτι το 5% των συρμών βρίσκεται εκτός λειτουργίας (λόγω βλάβης) και ότι οι εργαζόμενοι πήραν σε μεγάλο ποσοστό της καλοκαιρινές τους άδειες. Σε όλα αυτά θα πρέπει να βρουν λύση γιατί την Πέμπτη έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο (και πιθανότητα στο Μετρό).

Με θέα τη φωτισμένη Ακρόπολη
Την Παρασκευή το βράδυ, στο δώμα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία βρέθηκε μια παρέα εξόχως ενδιαφέρουσα. Ηταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Ράινς Πρίμπους, πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2017 (όταν παραιτήθηκε κατά άλλους αναγκάστηκε σε παραίτηση από το Ντόναλντ Τραμπ), ενώ διατέλεσε και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος από τις 14 Ιανουαρίου 2011 έως τα τέλη του 2016. Σήμερα παραμένει συνεργάτης του αμερικανού προέδρου ως δικηγόρος του.
Το μενού περιελάμβανε ψάρια, η θέα με την φωτισμένη Ακρόπολη θαυμάσια και η παρέα είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και άλλα θέματα όπως για το πώς βλέπει ο πλανητάρχης Τραμπ την Ελλάδα. Τώρα θα πείτε πως βρέθηκε ο κ. Πρίμπους στην Ελλάδα. Μαθαίνω ότι εδώ ζει μονίμως η οικογένειά του και την επισκέπτεται συχνά. Αλλωστε η μητέρα του είναι ελληνικής καταγωγής.
■■■
Την ίδια ημέρα, στο ίδιο δώμα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία δειπνούσε με μια άλλη παρέα και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαιρέτησε τον Πρωθυπουργό και τον πρώην πρωθυπουργό.