Υπουργείο Υγείας: Άμεση εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Αναλυτικές οδηγίες με τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έλαβαν ήδη από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στον τομέα της Υγείας, το χαρτοφυλάκιο του οποίου αναλαμβάνει ο νέος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, στρατηγική επιλογή αποτελεί η ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες.

Στον φάκελο του Βασίλη Κικίλια, αναλύονται οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον τομέα της Υγείας, όπως είχαν εξάλλου εξαγγελθεί και κατά την προεκλογική περίοδο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρώτη από αυτές είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Εξίσου σημαντικό είναι και το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που θα είναι διαθέσιμο στους πολίτες.

Θα δοθεί ακόμη προτεραιότητα σε υπηρεσίες για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ, ασθενείς με καρκίνο κτλ.), όπως ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών, επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες και κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων.

Στο «μικροσκόπιο» του κ. Κικίλια θα βρεθεί και η αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας. Πέρα από το ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας, θα προβλεφθεί άμεση θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος για την εισαγωγή στα νοσοκομεία και ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών.

Δυσεπίλυτο είναι το ζήτημα των αξιοπρεπών συνθηκών περίθαλψης, για την αντιμετώπιση του οποίου η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των νοσοκομείων με προσλήψεις και η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα νοσοκομεία.

Ένα τελευταίο σημείο-κλειδί για τα σχέδια της ΝΔ στην Υγεία αποτελεί και η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.

Αναλυτικά:

Οι στόχοι που καθορίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα για το υπουργείο Υγείας είναι οι εξής:

 • Ενημέρωση και πρόληψη για όλους
 • Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους
 • Αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας
 • Σεβασμός στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου
 • Σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση στην υγεία

Στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες για τον τομέα της Υγείας εντάσσονται:

 • Αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.
 • Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο
 • Ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.)
 • Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες
 • Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ.)
 • Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας για την καλύτερη διαχείριση της υγείας μας και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.
 • Άμεση θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία.
 • Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών για λιγότερη ταλαιπωρία, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους.
 • Προώθηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.
 • Δραστική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών οδηγιών, ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και έλεγχο συμμόρφωσης.

Προβλέπεται ακόμη η ενίσχυση των νοσοκομείων με:

 • 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας όπως συμβαίνει σήμερα
 • 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας.

Ενδεικτικά, στα συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας από τους θεσμούς, ανήκε η εφαρμογή συστήματος κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία, με στόχο 30% κεντρικές προμήθειες μέχρι τα μέσα του 2020 και 40% στα μέσα του 2022.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk