Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Frontex Φαμπρίς Λεζερί διαπιστώνει ότι παρά τη γενικότερη βελτίωση στο μέτωπο του μεταναστευτικού το τελευταίο διάστημα, «στην ΕΕ καταγράφηκαν από τις αρχές του χρόνου περίπου 30.000 παράτυπες είσοδοι».

«Οι περισσότερες καταγράφηκαν στην Ελλάδα με ανθρώπους που προέρχονται από την Τουρκία, είτε από την ξηρά, είτε από την θάλασσα, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Frontex προσθέτοντας ότι το Αιγαίο έγινε και πάλι η βασική οδός για τους πρόσφυγες» τόνισε ο κ. Λεζερί σύμφωνα με την Deutsche Welle.

O Φαμπρίς Λεζερί επιβεβαιώνει ότι «οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται πλέον από το Αφγανιστάν, μιας και η Τουρκία έχει κλείσει ερμητικά τα σύνορα προς τη γειτονική Συρία». Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της Frontex «περίπου οι μισοί από τους μετανάστες ζούσαν εδώ και μερικά χρόνια στο Ιράν ή την Τουρκία, όπου εργάζονταν χωρίς όμως να διαθέτουν άδεια παραμονής».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προσθέτει στη συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα ότι «το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα ασκεί πιέσεις στην ΕΕ για δεκαετίες». Για το λόγο αυτό θεωρεί ότι «οι χώρες-μέλη θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με τις χώρες προέλευσης για να βελτιωθούν επί τόπου οι συνθήκες διαβίωσης. Οι πολιτικές αποφάσεις δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στη διασφάλιση των συνόρων», καταλήγει ο Φαμπρίς Λεζερί, επισημαίνοντας ότι «στην ΕΕ λείπουν σήμερα ακόμα 5.000 συνοριοφύλακες για την αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων».