«Εκεί όπου τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν μόνο με εθνικά μέσα, θα πρέπει να αναμορφωθεί η Frontex ως επιχειρησιακή συνοριακή αστυνομία και να αναλάβει δράση» τονίζει η πρόεδρος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ σε άρθρο της στην Κυριακάτικη Die Welt.

«Το αίσθημα της κοινότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη χρειάζεται ασφαλή εξωτερικά σύνορα. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη Σένγκεν» υπογραμμίζει, η Κραμπ- Καρενμπάουερ τονίζοντας την ανάγκη συμφωνίας για προστασία των συνόρων «χωρίς κενά».

Πρότεινε επίσης τη δημιουργία «ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την είσοδο και την έξοδο από μια χώρα» καθώς και την «τελειοποίηση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν». Σκοπός, σύμφωνα με τη διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ, είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου, κοινού συστήματος δεδομένων για τις αρχές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ ανέδειξε την ενσωμάτωση των μεταναστών ως κορυφαίο ζήτημα. «Πολλά ισλαμιστικά ρεύματα «δεν είναι συμβατά με τις απόψεις μας για μια ανοιχτή κοινωνία», γράφει για να συμπληρώσει ότι  «γι’ αυτόν τον λόγο, στηριζόμενοι στην παράδοση του διαφωτισμού και της ανοχής, θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωπαϊκές «έδρες Nathan», στις οποίες «θα εκπαιδεύουμε τους δικούς μας ιμάμηδες και δασκάλους σ’ αυτό το πνεύμα».

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια η Κραμπ-Καρενμπάουερ ζητά, όπως και ο Εμανουέλ Μακρόν, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο θα πρέπει να είναι μέλος και η Μεγάλη Βρετανία.