Eίχαν φτάσει σχεδόν 2,5 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές της Λέσβου, βορειοανατολικά του λιμένα Μυτιλήνης. Ο καιρός ήταν καλός, έβλεπαν τη δικιά τους «Ιθάκη» ανοικτά των Παμφύλων και τότε συνέβη η τραγωδία.

Η 7μετρη πλαστική φουσκωτή λέμβο που επέβαιναν δίπλωσε από το βάρος των 64 επιβαινόντων ανάμεσα τους και παιδιά. Όλοι τους βρέθηκαν στη θάλασσα. O απολογισμός από το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες είναι 7 νεκροί, μεταξύ αυτών και δύο ανήλικα κορίτσια, 4 γυναίκες και ένας άνδρας ενώ διασώθηκαν 57.

Στις 7 το πρωί της Τρίτης ενημερώθηκε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και σήμανε συναγερμός. Στο σημείο έσπευσαν δύο σκάφη του Λιμενικού , ένα ναυαγοσωστικό, ένα σκάφος του Frontex, ένα σκάφος τη Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κι ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου περιέγραψαν στους λιμενικούς τι είχε συμβεί και πως δεν υπήρχαν άλλοι αγνοούμενοι ωστόσο οι έρευνες συνεχίστηκαν για τυπικούς λόγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες είναι από την Αφρική και εκτιμάται πως είχαν ξεκινήσει από τις απέναντι ακτές, και συγκεκριμένα την περιοχή του Κιουτσούκ Κουγιού στο Αϊβαλί, περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.

H ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 57 αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά την οποία περισυνελέγησαν και επτά άτομα, χωρίς τις αισθήσεις τους.

Ειδικότερα, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από σκάφος FRONTEX, πρωινές ώρες σήμερα, για ανατροπή λέμβου με ικανό αριθμό επιβαινόντων, στην θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του λιμένα Μυτιλήνης

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή, προς εντοπισμό των ανωτέρω, μετέβησαν συνολικά δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο σκάφη δύναμης FRONTEX, σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) και ιδιωτικό σκάφος, ενώ απογειώθηκε ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα πληρώματα των περιπολικών σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφους FRONTEX και του σκάφους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ), περισυνέλεξαν συνολικά 57 αλλοδαπούς, καλά στην υγεία τους, ενώ ανασύρθηκαν επτά άτομα (4 γυναίκες, 1 άνδρας, 2 ανήλικα κορίτσια), χωρίς τις αισθήσεις τους, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος τους.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.