Κατατέθηκε από την ΝΔ η τροπολογία για την καθολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση -εξαιρουμένων των αλκοολούχων ποτών- στο 13% οριζόντια για όλα τα προϊόντα συμπεριλαμβανομένων του καφέ και των ροφημάτων τόσο στο ράφι όσο και στα καταστήματα, κάτι που εξαιρείται από την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργείο Οικονομικών.

Την τροπολογία της ΝΔ υπογράφει πρώτος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική της έκθεση, με την προτεινόμενη ρύθμιση μειώνεται ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο, καθώς και στην εστίαση και επανέρχεται στα επίπεδα του 2014 προ των αυξήσεων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, στον μειωμένο συντελεστή προτείνεται να ενταχθεί η εστίαση, η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην κέντρων διασκεδάσεων, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.

Όπως αναφέρεται «με τις προτεινόμενες διατάξεις αναμένεται η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, ιδίως των περισσότερο ευάλωτων νοικοκυριών που δαπανούν συγκριτικά μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στα βασική είδη διατροφής και στην ενέργεια, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εστίασης, η μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών, η τόνωση της απασχόλησης στον κλάδο», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, προσθέτοντας στα οφέλη τη μείωση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής».

Ακόμα, στο 13% προτείνεται να επανέλθουν και τα είδα που περιλαμβάνει η κυβερνητική τροπολογία όπως τα ζυμαρικά, τα ψάρια, τα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά και πολλά άλλα, που είχαν ανέβει στο 24%. Ενώ αναμένονται εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών οι βελτιώσεις στην ρύθμιση που κατέθεσε, όπως έχει προαναγγείλει ο Ευ. Τσακαλώτος ώστε να μειωθεί ο ΦΠΑ στον καφέ και άλλα ροφήματα, αλλά αποκλειστικά στο ράφι βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων.