Την έναρξη των διαδικασιών επί παραβάσει ξεκίνησε η Κρατική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς στη Βόρεια Μακεδονία, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ΜΙΑ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ελέγχεται, σύμφωνα με το ΜΙΑ, επειδή υπέγραψε διατάγματα προαγωγής και διορισμού ανωτάτων στρατιωτικών αξιωματούχων μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, τη στιγμή που τα διατάγματα αυτό, τα οποία  δημοσιεύθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου 2019 στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δεν συμμορφώνονται με τις απαγορεύσεις που ορίζονται στον Εκλογικό Κώδικα και το Νόμο περί πρόληψης της διαφθοράς και σύγκρουσης συμφερόντων.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ προήγαγε τον Αρχηγό του Στρατού, Βάσκο Γκιουρτσίνοφσκι, σε Αντιστράτηγο.

Η προαγωγή αυτή καθώς και οι προαγωγές δύο ακόμη ανώτατων αξιωματικών συνιστούν παραβίαση των διατάξεων του νόμου που διέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου ορίζεται ότι το υπουργείο Άμυνας είναι αρμόδιο για την έναρξη της διαδικασίας των προαγωγών στο στράτευμα  και στην συνέχεια προωθεί τις προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν εστάλησαν προτάσεις, διαπίστωσε η Επιτροπή και αποφάνθηκε ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ «διέκοψε την εξουσιοδότηση που είχε εκ του νόμου εφόσον έλαβε  απόφαση χωρίς να τον σεβασθεί».

Η αντίδραση του προέδρου

Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία χαρακτήρισε την απόφαση «πολιτική».

«Το Γραφείο του Προέδρου απορρίπτει πλήρως τυχόν ισχυρισμούς ότι ο Γκιόργκε Ιβάνοφ, υπογράφοντας τα διατάγματα -στα οποία βασίζεται η απόφαση– παραβίασε το νόμο και υπερέβη των εξουσιών του» αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

«Παρόλο που τα έγγραφα, τα οποία αναφέρουν τους νομικούς λόγους βάσει των οποίων υπεγράφησαν τα διατάγματα, διαβιβάστηκαν στην Κρατική Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς, είναι απογοητευτικό να συνειδητοποιούμε ότι δεν λήφθηκαν υπόψη από την Επιτροπή» αναφέρει το δελτίο τύπου και προσθέτει ότι δυστυχώς (η Επιτροπή) κατέληξε σε γενικά και αβάσιμα συμπεράσματα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπέγραψε τα διατάγματα σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τους νόμους» αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου του Προέδρου Ιβάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο.