Στουρνάρας: Δέκα δράσεις για την ανάταξη της οικονομίας

Ο κεντρικός τραπεζίτης επέμεινε στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%

Περιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%, χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και διατήρηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας είναι μεταξύ άλλων οι προϋποθέσεις που έθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης κατέθεσε 10 δράσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας, στην ομιλία του με τίτλο «Lessons from the Greek Crisis: Past, present, future» στο International Atlantic Economic Conference,.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

1. Να περιοριστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, από το 2022 και μετά στο 2% του ΑΕΠ από 3% που ισχύει σήμερα.

2. Να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, εφαρμόζοντας τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

3. Να αλλάξει το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να δοθεί έμφαση στους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις.

4. Την εφαρμογή περισσότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας μετά το πρόγραμμα) για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν επιτευχθεί έως τώρα και για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές σε βιώσιμη βάση.

5. Τη διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, για παράδειγμα, με την ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα των επενδύσεων, της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης.

6. Τη βελτίωση της ποιότητας και διασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό, η ταχύτερη παράδοση της δικαιοσύνης, η ασφάλεια δικαίου και ένα σαφές και σταθερό νομικό πλαίσιο αποτελούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της αίσθησης του κοινού για δικαιοσύνη και δικαιοσύνη, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

7. Την εφαρμογή πιο επικεντρωμένης πολιτικής για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και την εξάλειψη σημαντικών αντικινήτρων, όπως η γραφειοκρατία, η νομοθετική και κανονιστική ασάφεια.

8. Την διατήρηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια των κερδών στην ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της απασχόλησης από τις επίπονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της περιόδου 2010-2017.

9. Την ενίσχυση του αποκαλούμενου «τριγώνου της γνώσης», δηλαδή της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης της οικονομίας με την υιοθέτηση πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζουν την έρευνα, τη διάδοση της τεχνολογίας, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων.

10. Στόχευση των προσπαθειών πολιτικής για την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη συμπλέγματος έτσι ώστε να βοηθηθούν οι ΜΜΕ να ξεπεράσουν το μικρό τους μέγεθος και να εκμεταλλευτούν τις οικονομίες κλίμακας.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να υιοθετήσει ένα αναπτυξιακό πρότυπο βασισμένο στη γνώση και στις εξαγωγές, καθώς παρά την ανάκαμψη της οικονομίας, οι προκλήσεις (όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ανεργία) παραμένουν, ενώ το brain drain και η έλλειψη επενδύσεων επηρεάζει αρνητικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα παρά τις καθυστερήσεις και την πολιτική αντίσταση στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο από την έναρξη της κρίσης το 2010 καθώς η εφαρμογή ενός τολμηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής εξάλειψε πολλές μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Επισημαίνει ότι παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις και κληροδοτήματα που συνδέονται με την κρίση, όπως για παράδειγμα ο υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και η υψηλή μακροχρόνια ανεργία. Προσθέτει, δε, πως το brain drain και η υποαπασχόληση επηρεάζουν το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, πρέπει τώρα να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ώστε να διευκολυνθεί η βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές των διεθνών κρατικών ομολόγων και την εξισορρόπηση της οικονομίας προς ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στη γνώση και τις εξαγωγές, σημειώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει ότι είναι πλέον καιρός να ληφθούν αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της ΟΝΕ, προωθώντας μεγαλύτερη πολιτική αλληλεγγύη και ενθαρρύνοντας την ιδιωτική και δημόσια κατανομή των κινδύνων, ώστε η επόμενη να μην μας βρει απροετοίμαστους, στηριζόμενους αποκλειστικά σε λύσεις προερχόμενες από την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk