Στις 8 Απριλίου αναμένεται η δημοσίευση από το ΤΑΙΠΕΔ της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας».  Όπως επεσήμανε οδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Τζώρτζης, μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο τόσο από ελληνικές εταιρείες όσο και από ξένους επενδυτές, κυρίως από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με  τον κ. Τζώρτζη,  χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να οριστούν οι σύμβουλοι για τον  διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΠΑ και να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση. Όπως ανέφερε, θα οριστούν σύμβουλοι για το business plan, τα  χρηματοοικονομικά ζητήματα (θα επιλεγεί μεταξύ των Deloitte, Price waterhouseCooper, EY και KPMG) και το σπλιτ της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι, η ΔΕΠΑ θα σπάσει σε δύο εταιρείες, εκ των οποίων η μία θα περιλαμβάνει τον κλάδο της εμπορίας αερίου (χονδρική και λιανική) και η άλλη τις υποδομές και τις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον του διαγωνισμού που ξεκινά σε τρεις εβδομάδες, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει γίνει ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ, ο κ. Τζώρτζης τόνισε ότι η διαδικασία του σπλιτ και η πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών μπορεί να γίνεται παράλληλα.  Όσο για τα υπέρογκα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας των ELFE (συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη) προς τη ΔΕΠΑ, ανέφερε ότι δεν θα επηρεάσουν την πώληση καθώς θα εγγραφούν στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας ως επισφάλειες.

Οι οφειλές των  ELFE, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της εταιρείας, φτάνουν τα 125 εκατ. ευρώ,  αλλά η λιπασματοβιομηχανία καταβάλλει μόνο περί τα 400.000 ευρώ τον μήνα, ποσό που σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη είναι σημαντικά χαμηλότερο ακόμη και από τους μηνιαίους τόκους, οι οποίοι φτάνουν περίπου τα 600.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη «πληγή» των ELFE πρέπει να κλείσει και γι΄ αυτό γίνονται συζητήσεις με τους μετόχους της ΔΕΠΑ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της εταιρείας, να γίνει πριν το Πάσχα προσφυγή στο Πρωτοδικείο Πειραιώς για αναγκαστική διαχείρισης της λιπασματοβιομηχανίας. Η διαδικασία, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να διαρκέσει έως και το τέλος του έτους.