Την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην τριήμερη συνάντηση των ηγετών Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι ο ΥΠΕΞ της χώρας θα λάβει μέρος στην επικείμενη τριμερή συνάντηση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο κ. Πομπέο θα συμμετέχει στην σύνοδο κορυφής των τριών μεσογειακών χωρών ώστε να συζητήσει «βασικά θέματα ενέργειας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η συμμετοχή του κ. Πομπέο προσδίδει μεγαλύτερη σημασία στην σύνοδο, καθώς καταδεικνύει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον σε υψηλό επίπεδο, την στιγμή που η Τουρκία επιχειρεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναζήτηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην σύνοδο Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ αναμένεται να υπογράψουν την συμφωνία για κατασκευή του αγωγού EastMed. Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν κάνει αναφορά στον αγωγό.

Η Ουάσιγκτον γενικότερα θεωρεί ζωτικής σημασίας την ανάπτυξη του «νότιου διαδρόμου» μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας.

Το ταξίδι Πομπέο στην Ιερουσαλήμ θα γίνει στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας του στην Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνει στάσεις στην Βηρυτό και στο Κουβέιτ.