• Αναζήτηση

Αεροσκάφος της Βενεζουέλας: «Τελείως κατασκευασμένο ρεπορτάζ» σύμφωνα με υψηλόβαθμη διπλωματική

Δεν διαψεύδονται οι Times

Ως ένα «τελείως κατασκευασμένο ρεπορτάζ» χαρακτηρίζει υψηλόβαθμη διπλωματική σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται στην πτήση κυβερνητικού αεροσκάφους από τη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα».

Πιο συγκεκριμένα η διπλωματική πηγή που μίλησε στο sputniknews.gr, αναφερόμενη στις αναφορές σε ΜΜΕ για μία «πτήση — μυστήριο αεροσκάφους» από την Βενεζουέλα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας πραγματοποίησε μια στάση ανεφοδιασμού στην Αθήνα». Σύμφωνα με την ίδια πηγή «το εν λόγω αεροπλάνο προσγειώθηκε σε δύο ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία και την Ελβετία και πέρασε από τον εναέριο χώρο της Ιταλίας, χωρίς κανένα πρόβλημα», ενώ υποστηρίζει ότι «τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η πρεσβεία της Βενεζουέλας έχουν επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπήρξε καμία συνάντηση Έλληνα αξιωματούχου μαζί του στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρει η διπλωματική πηγή αυτή «ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας που ήταν μέσα, προηγουμένως βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στη Γενεύη, όπου συμμετείχε στις συναντήσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Επιτροπής Αφοπλισμού του ΟΗΕ» και προσθέτει ότι «δυστυχώς ορισμένα ΜΜΕ και τμήματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να συνδέσουν τη μετακίνηση του αεροπλάνου με τις θεωρίες για τον χρυσό στη Βενεζουέλα χωρίς όμως να υπάρχει απόδειξη ή ένδειξη ότι συνδέονται».

«Βασίζονται μόνο σε θεωρίες, τις οποίες δεν διστάζουν να αξιοποιήσουν για να προβάλλουν αυθαιρέτως αβάσιμες κατηγορίες, μη αναλογιζόμενοι ότι τελικά βλάπτουν την εικόνα της χώρας συνολικά», αναφέρει καταλήγοντας.

Παρά τις προσπάθειες διπλωματικών πηγών της Ελλάδας, να αποδώσουν το εν λόγω ρεπορτάζ αποκλειστικά και μόνο στην προσπάθεια ελληνικών ΜΜΕ και τμημάτων της αντιπολίτευσης να αξιοποιήσουν μία τέτοια ιστορία, ωστόσο δεν εξηγείται πώς αντίστοιχο ρεπορτάζ, που αναφέρεται στο αεροσκάφος – μυστήριο, που προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο οποίο βρισκόταν ο υπουργός Εξωτερικών του Μαδούρο, δημοσιεύουν και οι Times, με τίτλο: «O Μαδούρο βγάζει χρυσό από τη Βενεζουέλα για να κρατήσει το καθεστώς στη ζωή».

Η έγκριτη εφημερίδα The Times δημοσιεύει το ρεπορτάζ το οποίο έχουν κάνει οι δημοσιογράφοι της Stephen Gibbs, Jane Flanagan, Anthee Carassava και αναφέρεται και στην αποκάλυψη του ΣΚΑΪ, για άφιξη αεροσκάφους από την Βενεζουέλα στην Αθήνα με επιβάινοντα τον ΥΠEΞ της χώρας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα:  «Μια σειρά από μυστηριώδεις πτήσεις από το Καράκας τις τελευταίες ημέρες δημιούργησαν υποψίες ότι το καθεστώς Maduro μετακινεί κρυφά  τόνους χρυσού από τη χώρα και τους πουλάει σε εμπόρους στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Την 1η Μαρτίου, ένα Boeing 777 που ανήκει στη ρωσική χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Nordwind και το οποίο θεωρείται ότι δεν είχε επιβάτες, εντοπίστηκε να πετάει από το Καράκας στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντα. Σταμάτησε εκεί για λίγες ώρες πριν συνεχίσει στη Ζανζιβάρη και έπειτα επέστρεψε στο Καράκας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times: «Το αεροσκάφος Falcon 900, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, πραγματοποίησε μια απρογραμμάτιστη στάση στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου μετά την επίσκεψη στο Abu Dhabi. Σύμφωνα με το Reuters, η επενδυτική εταιρεία Noor Capital του Άμπου Ντάμπι δήλωσε την 1η Φεβρουαρίου 2019 ότι αγόρασε 3 τόνους χρυσού στις 21 Ιανουαρίου από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας και ότι δεν θα αγόραζε περισσότερο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση εκεί.Η Noor Capital ανακοίνωσε ότι η αγορά αυτή ήταν σύμφωνη με τα «διεθνή πρότυπα και τους ισχύοντες νόμους».Δεν είναι δυνατόν, αναφέρουν πηγές, να έγινε χωρίς λόγο στάση στην Αθήνα, όταν δεν προκύπτει λόγος ανεφοδιασμού του αεροπλάνου».

Παράλληλα στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι: «Η ελληνική αρχή πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι το αεροπλάνο έλαβε άδεια προσγείωσης μόνο για ανεφοδιασμό. To αεροσκάφος παρέμεινε στο έδαφος για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι προσγειώθηκε για να πάρει μία πληρωμή σε ευρώ για μια προηγούμενη παράδοση χρυσού, προτού επιστρέψει στο Καράκας. «Το αεροπλάνο θα μπορούσε να επιστρέψει απευθείας από το Άμπου Ντάμπι στο Καράκας. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει στάση στην Αθήνα για ανεφοδιασμό», αναφέρουν οι πηγές».

Τα ερωτηματικά επομένως παρά τις διαψεύσεις των διπλωματικών πηγών όσον αφορά την πτήση μυστήριο παραμένουν…

Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk