• Αναζήτηση
 • Μοσκοβισί: Κάποια στιγμή τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθούν

  Αναγνώρισε ότι δεν είναι ρεαλιστικά – «Καρφιά» σε ΔΝΤ και Σόιμπλε

  Υπέρ της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τάχθηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στην Γερουσία της Βουλής ενώπιον των μελών των Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής & Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

  Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα (ύψους 3,5% έως το 2022) «δεν είναι ρεαλιστικά» και δήλωσε ευθαρσώς ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν αλλά αυτό θα γίνει στο πλαίσιο συμφωνιών που θα γίνουν και θα πρέπει να υλοποιηθούν».

  Βέβαια ξεκαθάρισε σχετικά με τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup ότι «οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται», τονίζοντας ότι «τα πλεονάσματα δεν τα πρότεινε η Κομισιόν». «Άλλοι τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά», είπε, «καρφώνοντας» το ΔΝΤ. Ενώ αιχμές διατύπωσε και για την στάση του τότε υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

  Με αφορμή σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, είπε ότι με τον κ. Βέμπερ συνεργαζόμαστε πολύ καλά, αλλά θύμισε ότι ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, για τον οποίο τόνισε ότι «αν κρατούσε μια πιο ευέλικτη στάση θα βοηθούσε και εσάς και εμάς, όμως αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε».

  Όσον αφορά στο επικείμενο Eurogroup είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό για να γίνει ένα περαιτέρω βήμα προκειμένου να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα». «Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα μπροστά μας. Υπάρχει κοινή θέληση. Το μήνυμά μας είναι: ας ολοκληρώσουμε τις προσπάθειες», είπε για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Κατά τα λοιπά, δήλωσε ότι «σαν επίτροπος είμαι αντικειμενικός και σέβομαι τους κανόνες».

  «Ο καθένας παρουσιάζει το όραμά του και τοποθετείται είτε για το παρελθόν είτε για το μέλλον. Ήμουν μέσα στην ιστορία, είδα να διαπράττονται τεράστια σφάλματα, συνεργάστηκα με τις ελληνικές κυβερνήσεις, ξέρω ότι βρεθήκατε στο χείλος του γκρεμού το 2012 και το 2015», σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

  Η επίμαχη αναφορά του κ. Μοσκοβισί από τα πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:

  «Υπάρχει μια συγκεκριμένη ερώτηση στην οποία θα ήθελα να απαντήσω, η παρατήρηση που έκανα χθες και την αναφέρατε κύριε εκπρόσωπε της Ν.Δ., όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, μία δημοσιογράφος με ερώτησε, για τη μείωση από το 5% στο 2% κ.λπ. και είπα ότι όντως, pacta sunt servanda, οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές, όμως, να σας πω ότι το πλεόνασμα αυτό δεν τον πρότεινε η Κομισιόν.

  Η Κομισιόν, πάντοτε πίστευε ότι τα πλεονάσματα μπορεί να ήταν πιο χαμηλά, ανά πάσα στιγμή, άλλοι όμως τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά στα πλαίσια της συμφωνίας του Eurogroup, του Ιουνίου. Λέγοντας αυτό βέβαια, σέβομαι και πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί, γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή εάν σέβεται αυτές τις συμφωνίες. Ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή, διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν, όμως θα πρέπει να γίνει αυτό μέσα στα πλαίσια συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν.

  Τώρα, το για το ότι ο κ. Weber, είναι ένας άνθρωπος, πολύ καλός συνομιλητής, συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά, το ELK είναι ένα κόμμα το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό, όμως ανήκει στο CDU στη Γερμανία, μη το ξεχνάμε. Ότι ο εκπρόσωπος CDU και CSU που ήταν τότε Υπουργός Οικονομικών, αν λάμβανε τότε μια πιο ευέλικτη θέση, αυτό θα βοηθούσε και εσάς και εμάς, όμως δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Ελπίζω όμως ότι στο μέλλον θα μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές».

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk