Θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

Μολονότι η Κομισιόν αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την ευρωζώνη, τα νέα για την Ελλάδα είναι θετικά. Η καλή εξέλιξη αποδίδεται στην ανάπτυξη των εξαγωγών και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης

Σε σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους, που έχουν να κάνουν με το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και ενδοκοινοτικούς κινδύνους, όπως το brexit και η δημοσιονομική κατάσταση στην Ιταλία.

Για την Ελλάδα η Κομισιόν εμφανίζεται αισιόδοξη, δεδομένου ότι προχώρησε σήμερα σε αναθεώρηση προς το καλύτερο τον προβλέψεων για την ανάπτυξη σε σχέση με τις προηγούμενες του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα το ελληνικό ΑΕΠ, το οποίο εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,0% το 2018, θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση το 2019 στο 2,2% και το 2020 κατά 2,3%. Το Νοέμβριο η Κομισιόν προέβλεπε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί στη χώρα μας 2,0% φέτος και του χρόνου.

Αισιοδοξία Μοσκοβισί για την Ελλάδα

Ερωτηθείς σχετικά, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες, για τις οποίες η Επιτροπή αναθεώρησε τις προβλέψεις προς το καλύτερο. Απέδωσε αυτήν την εξέλιξη στο γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβριο δεν ήταν διαθέσιμα όλα τα στοιχεία και κυρίως εκείνα της εσωτερικής κατανάλωσης. Τώρα έχουμε όλα τα στοιχεία και είμαστε πιο αισιόδοξοι, είπε ο ίδιος.

Στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα η Κομισιόν αποδίδει τη θετική εξέλιξη της ανάπτυξης στις εξαγωγές και στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που ευνοήθηκε από την σημαντική αύξηση της απασχόλησης. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, η επιβράδυνση φαίνεται ότι πλήττει περισσότερο τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως την ιταλική και τη γερμανική, ενώ οι μικρότερες οικονομίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις της Επιτροπή το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος 1,3% και του χρόνου 1,6%. Το Νοέμβριο προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ 1,9% το 2019 και 1,7% το 2020. Πάντως, η αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν προς το χειρότερο είναι πιο έντονη για φέτος και μικρότερη για του χρόνου.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Media files

19266725_353.jpg (image/jpeg, 2.0 KB)
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk