• Αναζήτηση

Brexit: Ενδοκυβερνητική κρίση για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία

Παραιτήθηκε ο βοηθός υπουργού για τις υποθέσεις της Σκωτίας

Σε παραίτηση από την θέση του βοηθού υπουργού για τις υποθέσεις της Σκωτίας εξαναγκάστηκε ο βουλευτής των Συντηρητικών Αλμπέρτο Κόστα μετά την κατάθεση της τροπολογίας του που αφορούσε την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στην Βρετανία.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η συγκεκριμένη τροπολογία υπήρξε αφορμή για διαφορετικές τοποθετήσεις ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Σαζίντ Τζαβίντ και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, με τον πρώτο να υποστηρίζει σήμερα ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την πρωτοβουλία και την τελευταία να έχει δηλώσει χθες ότι δεν μπορούν να γίνουν περισσότερα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε ότι ο βουλευτής παύθηκε, ωστόσο, η οργάνωση «The3million» που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισε την απομάκρυνσή του «ντροπή».

Η παραίτησή του ζητήθηκε μετά την κατάθεση της τροπολογίας, που ζητούσε από την Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε συμφωνία με την ΕΕ για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών στην Βρετανία και των Βρετανών στην ΕΕ, η οποία να ισχύσει ακόμη και στο ενδεχόμενο της αποχώρησης χωρίς καμία συμφωνία.

Η τροπολογία του βουλευτή, που γεννήθηκε στην Σκοτία από Ιταλούς μετανάστες γονείς, έχει την υποστήριξη 140 βουλευτών από διάφορα κόμματα.

Πάντως, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζόν Μπέρκοου επέλεξε την τροπολογία του Αλμπέρτο Κόστα για να τεθεί σε ψηφοφορία, αργότερα σήμερα, μαζί με άλλες τέσσερις: του κόμματος των Εργατικών, του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, που λέει ότι η Βρετανία δεν θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «σε καμία των περιπτώσεων», της Κάρολιν Σπέλμαν, που δίνει χρόνο σε συζήτηση στη Βουλή αύριο σχετικά με το νομοσχέδιο της Ιβέτ Κούπερ για αποκλεισμό αποχώρησης χωρίς συμφωνία, και της Ιβέτ Κούπερ που εγγυάται την τήρηση των χθεσινών δεσμεύσεων της Τερέζα Μέι.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk