• Αναζήτηση

Brexit: Οχι από το Δουβλίνο σε backstop

«Δεν παίζουμε chicken game, δεν παίζουμε πόκερ, απλώς υποστηρίζουμε την θέση μας, η οποία είναι σταθερή από την πρώτη ημέρα»

Η Ιρλανδία δεν μπορεί να αποδεχθεί μετά το Brexit την εφαρμογή ενός backstop που θα έχει χρονικό όριο ή μονομερή ρήτρα εξόδου, προειδοποίησε από το Σαρμ ελ Σέιχ ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

«Έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο εγγυήσεις που μπορεί να χρειάζονται ώστε να υπάρξει περισσότερη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι το backstop, αν ποτέ εφαρμοσθεί, δεν θα είναι μόνιμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ιρλανδός πρωθυπουργός.

«Δεν παίζουμε chicken game, δεν παίζουμε πόκερ, απλώς υποστηρίζουμε την θέση μας, η οποία είναι σταθερή από την πρώτη ημέρα. Ενα backstop που περιλαμβάνει χρονικό όριο απλώς δεν είναι backstop, ούτε μία μονομερής ρήτρα εξόδου (του Ηνωμένου Βασιλείου από το backstop ) μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς», είπε.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Σαρμ ελ Σέιχ ότι θα ήταν καλύτερα να αναβληθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αν οι βρετανοί βουλευτές δεν εγκρίνουν στις αρχές του Μαρτίου την συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

«Εάν δεν υπάρξει στις αρχές του Μαρτίου υποστήριξη προς την συμφωνία που έχουμε, τότε νομίζω ότι θα ήταν καλό να αναβληθεί το Brexit», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος κατά την άφιξή του στην σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου στο αιγυπτιακό θέρετρο.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι υποσχέθηκε σήμερα, Κυριακή, ότι θα προσφέρει στους βρετανούς βουλευτές μία ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit το αργότερο μέχρι τις 12 Μαρτίου επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την έγκρισή τους επί ενός σχεδίου για την συντεταγμένη αποχώρηση της χώρας από την Ένωση στις 29 Μαρτίου.

Δείτε επίσης
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk