Σε νέες διαδηλώσεις προχωρούν στα Τίρανα σήμερα τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία, με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον να ζητούν από την αντιπολίτευση να διαδηλώσει με ηρεμία.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, υπόγραψαν χθες τις αιτήσεις παράδοσης των βουλευτικών τους εδρών, παραβλέποντας έτσι και τις εκκλήσεις της Δύσης για επανεξέταση της απόφασης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Γκραμόζ Ρούτσι, ανακοίνωσε την αναβολή των προβλεπόμενων τακτικών εργασιών της Ολομέλειας για σήμερα. Ο ίδιος επικαλέστηκε την αναγκαιότητα προάσπισης της ακεραιότητας της Βουλής, των βουλευτών και της αίθουσας της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η αντιπολίτευση την ώρα που θα συνεδρίαζε η Βουλή, οι διαδηλωτές θα βρίσκονταν μπροστά στην αλβανική Βουλή.

Οι αρχές της αστυνομίας ανακοίνωσαν τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας προειδοποιώντας τους διαδηλωτές ότι στη βία θα απαντήσουν με βία. Την ίδια ώρα, κάλεσαν τους δημοσιογράφους να έχουν μαζί τους αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί ξεκαθαρίζοντας πως, διαθέτει μια καθαρή εκλογική νίκη που του εξασφαλίζει τετραετή θητεία η οποία λήγει το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 16 Φεβρουαρίου, η αντιπολίτευση πραγματοποίησε μεγάλη διαδήλωση στα Τίρανα, κατηγορώντας τους κυβερνώντες σοσιαλιστές για εγκλήματα, διαφθορά και κακή διακυβέρνηση. Στη διαδήλωση σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Πάνω από 15 άτομα τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν.