Πρόωρες εκλογές στην Αλβανία;

Μετά από τα βίαια επεισόδια του Σάββατου στα Τίρανα η αντιπολίτευση καλεί σε νέα διαδήλωση. Η διαφθορά στην Αλβανία δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στο εσωτερικό αλλά θέτει εμπόδια και στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση για διαφθορά και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και ζητούν πρόωρες εκλογές. Η διαμαρτυρία στην οποία κάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια με διαδηλωτές να προσπαθούν να εισβάλουν στην έδρα του πρωθυπουργού, να βάζουν φωτιά σε δέντρα και μια αστυνομία να τους αντιμετωπίζει με μάνικες και δακρυγόνα. Το αποτέλεσμα: δεκάδες τραυματίες, υλικές ζημιές και 16 συλλήψεις.

Παραιτήσεις βουλευτών

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, της μεγαλύτερης αντιπολιτευτικής παράταξης, Λουλζίμ Μπασά προανήγγειλε νέα διαδήλωση για την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου. Επιπλέον ανακοίνωσε την παραίτηση των βουλευτών του κόμματός του ώστε να φέρει τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση. «Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος καθώς και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να παραιτηθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λουλζίμ Μπασά.

Το ζήτημα της διαφθοράς είναι από τα πιο σημαντικά στην Αλβανία. Παρόλο που στο μεταξύ η χώρα εφαρμόζει μια μεταρρύθμιση στο πεδίο της δικαιοσύνης, η οποία θεωρείται υποδειγματική για την ευρύτερη περιοχή, συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις χώρες με το μεγαλύτερο βαθμό διαφθοράς στην Ευρώπη.

Οι μαζικές διαδηλώσεις αποτελούν συνέχεια των φοιτητικών διαδηλώσεων που κράτησαν πολλές εβδομάδες. Οι φοιτητές ζητούσαν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα: χαμηλά δίδακτρα, καλύτερες συνθήκες σπουδών και μάχη κατά της διαφθοράς στους κόλπους των πανεπιστημιακών ελίτ. «Μη μας αφήνετε να μεταναστεύσουμε, θέλουμε να σπουδάσουμε και να δουλέψουμε στη χώρα μας» ήταν τα συνθήματα των φοιτητών στις διαμαρτυρίες που κράτησαν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Μάχη με… αθέμιτα μέσα

Από την πτώση του κομμουνισμού, το 1992 μέχρι σήμερα το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία χαρακτηρίζεται από μια διαρκή διαμάχη μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη για νοθεία στις εκλογές. Ο πολιτικός διάλογος δεν γίνεται με επιχειρήματα αλλά με προσβολές σε προσωπικό επίπεδο. Συχνά παρατηρούνται και βίαια επεισόδια εντός του Κοινοβουλίου. Μόλις πριν από λίγες ημέρες άνθρωποι της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον αλβανό πρωθυπουργό με αυγά και μπογιά.

Η παγίωση του κράτους δικαίου και η προστασία της ελευθεροτυπίας είναι μόνο ορισμένες από τις σημαντικές αλλαγές, τις οποίες η ΕΕ ζητά από την Αλβανία. Η χώρα, που από το 2009 είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η Αλβανία δεν χρειάζεται νέες αναταραχές.

Κάθε καθυστέρηση ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες για τη χώρα. Το περσινό ραντεβού για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν τηρήθηκε. Εάν αναβληθεί και το επόμενο που προγραμματίζεται για τη συνάντηση κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, οι συνέπειες για τη χώρα ενδέχεται να είναι μοιραίες.

Βίλμα Φίλαϊγ-Μπαλβόρα

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος