Οι εθνικές οικονομίες και οι φορολογούμενοι έχουν ζήσει και καλύτερες χρονιές από το 2018. Οι επιχειρήσεις όμως δεν τα πήγαν διόλου άσχημα. Και αντάμειψαν αναλόγως τους μετόχους τους. Ερευνα της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Janus Henderson Global Investors, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αποκάλυψε ότι τη χρονιά που πέρασε οι εισηγμένες διένειμαν μερίσματα-ρεκόρ που έφθασαν τα 1,37 τρισ. δολάρια. Ηταν δηλαδή αυξημένα κατά 9,3% συγκριτικά με τα μερίσματα που είχαν διανείμει το 2017.

Απόδοση 9,3%, ασφαλώς, λίγες επενδύσεις μπορούν να δώσουν. Και μιλάμε μόνο για τα μερίσματα που έβαλαν στην τσέπη τους οι μέτοχοι! Οχι για την αύξηση της αξίας της επένδυσής τους, αφού το 2018 ήταν μια χρονιά που οι μετοχές πήγαν… σφαίρα!

«Πολλοί βιομηχανικοί και επιχειρηματικοί τομείς, όπως οι τομείς των εξορύξεων, του πετρελαίου και των τραπεζών, έχουν αποκαταστήσει και «κανονικοποιήσει» τις καταβολές μερισμάτων, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία τα μερίσματα ήταν από χαμηλά έως ανύπαρκτα» δήλωσε ο Μπεν Λόφτχαουζ, διευθυντής Διαχείρισης Διεθνών Χαρτοφυλακίων της Janus Henderson.

«Επιπλέον, όλο και περισσότερες μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις υιοθετούν μια κουλτούρα πληρωμής μερισμάτων» πρόσθεσε ο διαχειριστής κεφαλαίων, επισημαίνοντας ότι «η συγκυρία της μείωσης της φορολόγησης στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσε επίσης μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των μερισμάτων».

Και εφέτος που οι Κασσάνδρες προειδοποιούν για οικονομική στασιμότητα ή και ύφεση πολλών ανεπτυγμένων οικονομιών; Η Janus Henderson εκτιμά ότι «τα μερίσματα το 2019 αναμένεται να σημειώσουν νέα αύξηση κατά 3,3% και να φθάσουν στα 1,414 τρισ. δολάρια». Διότι «οι προβλέψεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων έχουν υποχωρήσει, οι οικονομικές προοπτικές αναθεωρούνται προς το χειρότερο διεθνώς, αλλά η πλειονότητα των οικονομικών παρατηρητών συνεχίζει να πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις θα χορηγήσουν και το 2019 αυξημένα μερίσματα στους μετόχους τους».

Εξάλλου, όπως εξηγεί ο Μπεν Λόφτχαουζ, «σε κάθε περίπτωση τα μερίσματα είναι πολύ λιγότερο ευμετάβλητα από την κερδοφορία των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου παραμένουμε θετικοί και αισιόδοξοι αναφορικά με τις προοπτικές τους».

ΗΠΑ, Ιαπωνία και αναδυόμενοι

Συγκεκριμένα, «εννέα στις δέκα εισηγμένες αύξησαν πέρυσι τα μερίσματά τους διεθνώς». Και από γεωγραφικής απόψεως, όσοι μέτοχοι είχαν προτιμήσει εταιρείες βορειοαμερικανικές ή ιαπωνικές, αλλά και όσοι είχαν εμπιστευθεί επιχειρήσεις που εδρεύουν σε αναδυόμενες οικονομίες, αμείφθηκαν πλουσιοπάροχα! Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ήταν πιο «σφιχτές» στα μερίσματα που διένειμαν.

«Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ενέγραψαν ιστορικές πληρωμές στους μετόχους, διανέμοντας συνολικά το ποσό-ρεκόρ των 509,9 δισ. δολαρίων» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Janus Henderson. «Αντίθετα», προσθέτει η εταιρεία, «τα ευρωπαϊκά μερίσματα αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό διότι επηρεάστηκαν από τη χαμηλή αύξησή τους στην Ελβετία και τη μεγάλη μείωση που κατέγραψε η Anheuser Busch – η βελγική ζυθοποιία έπειτα από την εξαγορά της Sab Miller περιέκοψε κατά το ήμισυ το μέρισμα που διένειμε».

Και στην Ευρώπη, πάντως, εννέα στις δέκα εταιρείες αύξησαν έστω και κατά τι τα μερίσματά τους. Οι γερμανικές εταιρείες ξεχώρισαν, ενώ και οι γαλλικές, οι ισπανικές και οι ιταλικές εμφάνισαν καλές αποδόσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον γενναιόδωρη ως προς το διανεμηθέν μέρισμα χρήσης 2018 ήταν (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά!) η ολλανδοβρετανική πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell. Στη δεύτερη και στην τρίτη θέση ακολούθησαν οι αμερικανικές Apple και Exxon Mobil.