Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δεν θα αποτελέσει απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα Σκόπια θέλουν να διατηρήσουν τις καλές τους σχέσεις με τη Μόσχα.

«Δεν συμφωνούμε ότι η ένταξη της Βόρεια Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα είδος επέκτασης της συμμαχίας προς τα ανατολικά, επειδή συνορεύουμε με κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, τα δυτικά και τα νότια. Μια απλή χώρα με πληθυσμό 2 εκατομμύρια ανθρώπους, η οποία αποφάσισε να γίνει μέλος της Συμμαχίας για το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», δήλωσε η Σεκερίνσκα στην εφημερίδα Pobjeda, τονίζοντας την επιθυμία των Σκοπίων να έχουν καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Τον Ιούνιο, τα Σκόπια και η Αθήνα υπέγραψαν συμφωνία που αφορά τη νέα ονομασία της μέχρι εκείνη τη στιγμή αποκαλούμενης πΓΔΜ, γεγονός που αντιμετωπίστηκε με σφοδρή κριτική και στις δύο χώρες.

Ωστόσο, το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο σύνταγμα της στις 11 Ιανουαρίου.

Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία στις 8 Φεβρουαρίου.