Την διαφωνία του διατύπωσε στην Βουλή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής σχετικά με την κυρίαρχη άποψη που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Ο κ. Κοντονής, ο οποίος διατύπωσε την νομική του άποψη, διαφώνησε και με την άποψη της ΝΔ ότι η παρούσα προτείνουσα Βουλή, δεν μπορεί να προσδιορίσει την κατεύθυνση των υπό αναθεώρηση διατάξεων. «Αυτή η προσέγγιση θέλει να περιορίσει τον ρόλο και το έργο της παρούσας Βουλής στην αναγραφή αριθμών των άρθρων του Συντάγματος», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «άλλο τόσο δεν είναι σωστή προσέγγιση εκείνη η οποία λέει ότι η επόμενη Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά από εκλογές, δεσμεύεται από τις απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει η προηγούμενη Βουλή». «Θεωρώ ότι και αυτή η άποψη δεν είναι ορθή. Δεν είναι κραυγαλέο λάθος, όπως η προηγούμενη, αλλά και εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Διότι και η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της ότι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος, μεταξύ της Βουλής που προτείνει και της αναθεωρητικής Βουλής που θα αποφασίσει», σημείωσε ο κ. Κοντονής.

Η άποψή του είναι ότι «ο συνταγματικός νομοθέτης απαιτεί να αναφερθούν τα άρθρα του Συντάγματος που θα τεθούν υπό αναθεώρηση αλλά και οι προτάσεις των κομμάτων και των βουλευτών, επί της αναθεώρησης των συγκεκριμένων άρθρων διότι έτσι θα κρίνει ο λαός». Όπως είπε εξάλλου «αυτές οι δύο απόψεις βρίσκονται στα δύο άκρα και είναι λανθασμένες».

«Πρέπει συνεπώς να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και τήρηση του συνταγματικού κειμένου, σε αυτό που περιγράφει. Δηλαδή να κατατεθούν απόψεις, ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει τελικά για τη σύνθεση της νέας Βουλής, δηλαδή στην ουσία εμμέσως αποφασίζει για την αναθεώρηση του Συντάγματος», κατέληξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.