Με τη φθορά της κυβέρνησης να αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις παρά τις εξαγγελίες φιλολαϊκών μέτρων και χιλιάδων προσλήψεων, το Μαξίμου θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να στρέψει τα βλέμματα του κόσμου αλλού ώστε να αρχίσει να ξεχνιέται σιγά – σιγά  η συμφωνία των Πρεσπών η οποία συνεχίζει να «γκρεμίζει» τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα και ακόμη περισσότερο στη βόρεια Ελλάδα.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα φέρουν τις επόμενες ημέρες στο προσκήνιο το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, το ζήτημα με το προσύμφωνο Εκκλησίας – Κράτους ενώ είναι πιθανό να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανασχηματισμό μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, επιχειρώντας έτσι «λίφτινγκ» στο υπουργικό συμβούλιο που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι φέρνοντας στην επικαιρότητα το θέμα των συνταγματικών αλλαγών ότι θα καταφέρει να ενισχύσει το προοδευτικό προφίλ της κυβέρνησης και του ίδιου, αλλά και να προκαλέσει νέες ρωγμές στην Κεντροαριστερά που θα πρέπει να τοποθετηθεί επί ρυθμίσεων προοδευτικού χαρακτήρα.

Τα επόμενα 24ωρα θα ψηφιστούν στη Βουλή ποιες διατάξεις είναι προτεινόμενες προς αναθεώρηση.  Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η το άρθρο 32 που αφορά την προεδρική εκλογή καθώς καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν συμφωνήσει στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών, ωστόσο διαφωνούν – μεταξύ άλλων – για την πλειοψηφία που θα απαιτείται.

Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει επίσης εκ νέου και το εκκλησιαστικό ζήτημα και ειδικότερο το μισθολογικό καθεστώς των ιερέων αλλά και η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, θέματα που είχαν προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση και είχαν δοκιμάσει τις σχέσεις της με την Εκκλησία.

Αλλά για το Μαξίμου θεωρούνται εμβληματικές μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο που δημιουργούν το κλίμα πόλωσης και διαφοροποίησης με τη Δεξιά που επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Όμως, στο προσκήνιο αναμένεται να επανέλθει και η υπόθεση Novartis καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανοίξει κύκλος ποινικών διώξεων με μοναδικά στοιχεία τις καταθέσεις «κουκουλοφόρων» μαρτύρων. Η κυβέρνηση άλλωστε θέλει πάση θυσία να ξεχαστεί το «Μακεδονικό» και ο ρόλος των πρόθυμων βουλευτών στην ψήφιση της Συμφωνίας.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, υπήρχαν φήμες ότι οι εισαγγελείς θα ασκήσουν διώξεις και θα καλέσουν πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτους. Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση με τις μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνύσεις και να τους καθίσουν στο σκαμνί.

Ενα μέτωπο που θέλει να κλείσει ο πρωθυπουργός είναι και αυτό των κόκκινων δανείων. Μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν ανακοινώσεις για το διάδοχο καθεστώς που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη με την κυβέρνηση να προχωρά σε φιλολαϊκά μέτρα με στόχο, όπως θα τονιστεί η προστασία της «λαϊκής κατοικίας». Ο σκοπός προφανής και στην περίπτωση αυτή: Να φτιαχτεί ένα «αμπαλάζ» που θα πουληθεί στους πολίτες ως ασπίδα προστασίας στις περιουσίες τους και ταυτόχρονα να συκοφαντηθούν όλοι οι υπόλοιποι (αντιπολίτευση, τραπεζίτες, δανειστές) που θέλουν να «αρπάξουν τα σπίτια του κοσμάκη», όπως ήδη λένε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας  φαίνεται πως θα προχωρήσει σύντομα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με το ερώτημα εάν ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός να παραμένει. Καταρχήν θα πρέπει να καλύψει τα κενά που θα αφήσουν ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος και η υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου οι οποίοι κατεβαίνουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει άλλος στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, θέση την οποία κατέχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας  με το κυβερνητικό λίφτιγνκ αναμένεται να εντάξει και πρόσωπα από το χώρο της Κεντροαριστεράς ενώ δεν αποκλείεται – μετά την αποχώρηση του υπουργού Άμυνας – να υπάρξουν εκπλήξεις, όπως η επιστροφή στην κυβέρνηση του Νίκου Κοτζιά.

Όσο αφορά στο ζήτημα των εκλογών, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το Μαξίμου θέλοντας και μη θα οδηγηθεί στο σενάριο του Μαϊου. Και αυτό, διότι μέχρι στιγμής, ότι και αν κάνει προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία (διάσωση των συντάξεων,  κοινωνικό μέρισμα, αύξηση κατώτατου μισθού), δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Reuters  στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν αποδίδει καρπούς η στρατηγική επανεκλογής που εφαρμόζει τους τελευταίους έξι μήνες ο Αλέξης Τσίπρας, πατά το γεγονός ότι οδήγησε την Ελλάδα εκτός μνημονίων και επέλυσε μια διαμάχη δεκαετιών με τη γειτονική ΠΓΔΜ».

Άτομα που βρίσκονται στο στενό «περιβάλλον» του πρωθυπουργού, φαίνεται πως προκρίνουν τη λύση των εκλογών το Μάιο καθώς πιστεύουν ότι μία πιθανή χαοτική διαφορά στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές θα καθιστούσε αδύνατη την αναστροφή του κλίματος.