Αποφασισμένος να μην επιτρέψει στην ΝΔ να καθορίσει τις εξελίξεις όσον αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της υπερψήφισης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης της σχετικής πρότασης του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να μην χρειαστεί στην επόμενη Βουλή αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων αλλά 151.

Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διευκολυνθεί η επόμενη Βουλή και η τότε πλειοψηφία να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο άρθρο με μικρότερη πλειοψηφία και προσδίδοντας σε αυτό το περιεχόμενο που εκείνη θέλει. Τα δυο κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, ωστόσο διαφωνούν στην μεθοδολογία με τη ΝΔ να ζητεί τρεις ψηφοφορίες στην Βουλή με πλειοψηφίες 200-180-151 και τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει έξι ψηφοφορίες στην Βουλή μια ανά μήνα και αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε άμεση εκλογή από τον λαό.

Όμως η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συγκεντρώσει 180 ψήφους στην παρούσα φάση και να διευκολυνθεί εφόσον είναι πρώτο κόμμα στην επόμενη Βουλή για να την αλλάξει με βάση το δικό της σκεπτικό. Στην σύσκεψη που έγινε στην Βουλή με τους εισηγητές των κομμάτων η ΝΔ ξεκαθάρισε την θέση της να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με την στάση της αυτή επιχειρεί με πονηριές να εκβιάσει το αποτέλεσμα.

Όπως έλεγε αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Γιώργος Κατρούγκαλος: «Η Νέα Δημοκρατία κάνει πονηριές. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151. Εάν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».

Η τελευταία φράση ερμηνεύθηκε ως πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και να μην ψηφίσει την δική του πρόταση στην δεύτερη ψηφοφορία, προκειμένου να μην συγκεντρώσει 180 ψήφους και διευκολυνθεί η πλειοψηφία που θα προκύψει από τις εκλογές να αναθεωρήσει το άρθρο 32 κατά το δοκούν. Πηγές ΝΔ σχολίαζαν ότι «η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται αν συμβεί κάτι τέτοιο σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό». «Αν το αντέχουν χαλάλι τους», έλεγαν στελέχη του κόμματος.

Για fake news έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνοντας ότι ποτέ δεν είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσύρει τις προτάσεις του για το άρθρο 32. Ενώ καταφέρθηκε κατά της ΝΔ ότι υιοθέτησε fake news.