«Ψυχρολουσία» υπέστη ο Πάνος Καμμένος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση για το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιχείρησε να θέσει ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας 180 βουλευτών για να περάσει το Πρωτόκολλο, όμως κανένα κόμμα δεν συνηγόρησε προς αυτή την άποψη πλην της Χρυσής Αυγής.

Το σκεπτικό του κ. Καμμένου ήταν ότι για την κύρωση της συγκεκριμένης σύμβασης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το άρθρο 28, παρ. 2 του Συντάγματος (το οποίο ορίζει ότι: «Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών». Όπως σημείωσε ο κ. Καμμένος, «μετά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παύει η Ελλάδα να έχει το δικαίωμα να ζητήσει συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους καθώς το κράτος αυτό δεν θα είναι τρίτο κράτος». Κατά τον ίδιο «αφορά συνθήκη παραχώρησης κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας» και ως εκ τούτου ζήτησε να τοποθετηθούν τα κόμματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι δεν έχει έδαφος εφαρμογής το άρθρο που επικαλείται ο κ. Καμμένος και θύμισε πως όταν μπήκε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ το 2009 δεν είχε τεθεί ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας 3/5. Όπως τόνισε η συγκεκριμένη κύρωση δεν εμπίπτει στο άρθρο 28 παρ. 2.

Αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της ΔΗΣΥ είπε ότι το θέμα είχε θέσει ο κ. Καμμένος και στην Ολομέλεια «και είχαμε αποκρούσει την εκδοχή του», ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι υπάρχει μια πολιτική διάσταση στην συζήτηση αυτή η οποία είναι ότι «την ευκαιρία να μπλοκάρει τις διαδικασίες την είχε ο κ. Καμμένος όταν είχαμε καταθέσει ως ΝΔ την πρόταση δυσπιστίας».

«Χάθηκε η ευκαιρία αναστολής της μοιραίας πορείας προς τις Πρέσπες εξαιτίας του», είπε, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης υπενθύμισε ότι και η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ πέρασε και η ένταξη της Βουλγαρίας χωρίς κανείς να επικαλεστεί αυξημένη πλειοψηφία, ενώ διερωτήθηκε: «Όταν δίνετε βάση drones στους αμερικάνους στην κεντρική Ελλάδα αυτό δεν είναι εκχώρηση κυριαρχίας;».

Κατά της άποψης Καμμένου τάχθηκε και ο Ν. Ξυδάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Χ.Α. υποστήριξε το σκεπτικό των 180. Μετά από όλα αυτά ο κ. Καμμένος σχολίασε: «Άρα όλοι οι υπόλοιποι συμφωνούν πλην της Χ.Α. με τη ΝΔ που αποφεύγει τους 180 και ανάβει άλλες λαμπάδες ανάμεσά τους και ο “πύραυλος” Κουμουτσάκος…».

Ο εισηγητής της ΝΔ επανέλαβε λίγο αργότερα ότι «είμαστε εδώ δεσμευμένοι από την συμφωνία των Πρεσπών να προχωρήσουμε στην ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ γιατί την συνυπέγραψε ο κ. Καμμένος, ο οποίος όταν μπορούσε δεν το απέτρεψε». Και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το Πρωτόκολλο διότι αποτελεί «παρακολούθημα μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας».

Σχολιάζοντας την στάση της ΝΔ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τόσκας τόνισε ότι «η άρνηση κύρωσης του Πρωτοκόλλου οδηγεί σε κραυγαλέα αντίφαση σε σχέση με την πολιτική της, δεδομένης της προσήλωσής της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και είναι απόδειξη υποταγής στον τυχοδιωκτισμό της ακροδεξιάς της πτέρυγας».