Υψηλοί τόνοι αναμένεται να κυριαρχήσουν κατά τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με την οποία θα μετονομαστεί και επισήμως η γειτονική χώρα σε «Βόρεια Μακεδονία». Το κείμενο που έχει τον τίτλο «Πρωτόκολλο στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στην Βουλή και αποτελείται από τρία άρθρα.

Η συζήτηση ξεκινά σήμερα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και αύριο Παρασκευή θα εισαχθεί στις 10 το πρωί στην Ολομέλεια. Το πρωτόκολλο αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Όσον αφορά τη διαδικασία συζήτησής του στην Ολομέλεια, έχει συμφωνηθεί να πάρουν τον λόγο οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ένας εισηγητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο αρμόδιος υπουργός και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αν το επιθυμούν.

Επίσης, από έναν κατάλογο συνολικά 14 ομιλητών που θα εγγραφούν, θα πάρουν το λόγο πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ, ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα, και ένας ομιλητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές.