Σε σκιαμαχίες επιδίδεται ο Πάνος Καμμένος εν αναμονή της (αρνητικής, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής από την οποία θα κριθεί το αβέβαιο μέλλον της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Εν όψει αυτών των εξελίξεων ο Καμμένος συγκάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ παρουσία του Θανάση Παπαχριστόπουλου, στον οποίο έδωσε διορία μέχρι αύριο, ημέρα ψήφισης του Πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, να παραιτηθεί αλλιώς θα τον διαγράψει!

Ο κ. Παπαχριστόπουλος ερωτηθείς τι θα πράξει τελικά, ξεκαθάρισε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι όπως έχει δηλώσει, θα παραιτηθεί μετά ψήφιση του Πρωτοκόλλου. «Για τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά», έλεγε. Έτσι, και να τον διαγράψει αύριο ο κ. Καμμένος πριν την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θα αφήσω κανένα μέλος της Κ.Ο. μας να εκτελέσει την Μακεδονία»), ο κ. Παπαχριστόπουλος, ως ανεξάρτητος βουλευτής θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ και μετά θα παραιτηθεί. Από εκεί και πέρα ενεργοποιείται η επόμενη φάση του κοινοβουλευτικού δράματος: την έδρα του κ. Παπαχριστόπουλου την καταλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος δεν έχει εδώ και καιρό καμία σχέση με τους ΑΝΕΛ και τον πρόεδρο του κόμματος.

Ο κ. Καμμένος σε δήλωσή του είπε: «Συνεδρίασε η ΚΟ των ΑΝΕΛ και ομόφωνα ζητήσαμε από τον κύριο Παπαχριστόπουλο μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να παραδώσει την έδρα του στους ΑΝΕΛ όπως είχε υποσχεθεί». Και κάλεσε «να αναλάβει την ευθύνη πλέον ο πρωθυπουργός και ο κ. Κουίκ για την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας αυτής και την εφαρμογή της απόφασης του κ. Παπαχριστόπουλου, την έδρα να μην την κρατήσει, αλλά να την παραδώσει στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ». «Αν ο κ. Κουίκ  δεν το κάνει αυτό θα είναι δική του ευθύνη.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος αρνήθηκε να το κάνει λέγοντας πως έχει υποσχεθεί στον κ. Βούτση ότι θα ψηφίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Του ξεκαθάρισα πως εμείς δεν μπορούμε πλέον να δεχόμαστε άλλη παράταση της ιστορίας. Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ΑΝΕΛ με όποιο κόστος να επιτρέψουν μέλος της Κ.Ο. μας να εκτελέσει την Μακεδονία. Αύριο με την αρχή της συνεδρίασης ο κ. Παπαχριστόπουλος αν δεν κάνει πράξη την παραίτησή του με επιστολή μου θα διαγραφεί από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ».

Με δεδομένο ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν θα υλοποιήσει το τελεσίγραφο που του έστειλε ο κ. Καμμένος και άρα θα διαγραφεί, αλλά και με σχεδόν βέβαιο το σενάριο να μην παραδώσει ο κ. Κουίκ την έδρα του, όπως ζητεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, τότε μοιραία η Κ.Ο. θα διαλυθεί αφού θα μείνει με πέντε βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Αριστείδης Φωκάς ο οποίος, όμως, δεν έχει εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ αλλά με την Ένωση Κεντρώων.

Και σύμφωνα με το άρθρο 15, παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής όταν οι πέντε βουλευτές που απαιτούνται ως ελάχιστος αριθμός για να διατηρηθεί μια Κ.Ο. δεν έχουν εκλεγεί με το ίδιο ψηφοδέλτιο, τότε αυτή δεν μπορεί να υφίσταται. Για αυτό και ο κ. Κουίκ πιέζει προς την πλευρά του κ. Κουίκ για να παραδώσει την έδρα του ώστε να μην διαλυθεί η Κ.Ο. Όπως είπε μάλιστα για τον κ. Κουίκ «Θα πρέπει να επιλέξει αν θα είναι μέλος της ομάδας των αποστατών, αν δηλαδή με προτροπή του πρωθυπουργού και ανταλλαγή της ψήφου του με θέση στο υπουργείο θα μπει στο πάνθεον της κυβέρνησης των αποστατών και αν ο πρωθυπουργός συνεχίσει αυτό που έκανε με τον Κόκκαλη και την Κουντουρά».