Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά η κυβέρνηση Ζάεφ την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία». Χωρίς να χάσουν χρόνο ετοιμάζουν την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης και αμέσως μετά θα φτάσει και στην ελληνική βουλή για να ψηφιστεί, κάτι που πιθανότατα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή στα Σκόπια ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές παρά το γεγονός ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Συγκεκριμένα, τα ΜΜΕ της πΓΔΜ, την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος SDSM για να συζητήσει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης βρέθηκαν δύο κυρίως θέματα:

Πρώτον, η προετοιμασία του κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 21η Απριλίου για τον πρώτο γύρο και την 5η Μάϊου για τον δεύτερο.

Δεύτερον, το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών μαζί με τις προεδρικές. Η Κεντρική Επιτροπή εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος να επανέλθει στο θέμα και να πάρει οριστικές αποφάσεις εντός της εβδομάδας.

Από την πλευρά του το VMRO-DPMNE τραβάει το σχοινί και ζητά άμεσα τη διάλυση του Κοινοβουλίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών μαζί με τις προεδρικές. Επίσης, κάλεσε τον Πρωθυπουργό Ζάεφ να υποβάλλει άμεσα παραίτηση προκειμένου να εκπληρωθεί η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος για συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν τις εκλογές,.

Απαντώντας ο Ζάεφ τόνισε ότι η κυβέρνηση που εντάσσει την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, «σκέφτεται μόνο την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις», σε αντίθεση με τον Μίτσκοσκι που θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται την παραίτησή του μετά από την βέβαιη ήττα του VMRO-DPMNE στις επόμενες εκλογές. «Το SDSM είναι το κόμμα που έφερε μία ιστορική επιτυχία στην χώρα και γι’ αυτό θα σημειώσει μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν», τόνισε το κυβερνών κόμμα στην ανακοίνωσή του.

Ενταξη στο ΝΑΤΟ

Είναι φανερό ότι ο Ζάεφ παίζει όλα τα του χαρτιά με το Μακεδονικό και ποντάρει σε μεγάλη νίκη στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Για το λόγο αυτό επισπεύδει τις διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ αλλά και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θέλοντας να πάει σε προεκλογική περίοδο με το «αφήγημα» της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Λιθουανό ομόλογό του Linas Linkevicius, που πραγματοποιεί επίσκεψη στα Σκόπια απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε: «Το Πρωτόκολλο Προσχώρησης αναμένεται να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης και ότι ακολούθως θα πάει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων.  «Ελπίζω ότι στη συνέχεια όλοι οι φίλοι μας θα κυρώσουν το Πρωτόκολλο στα κοινοβούλιά τους και ότι η Λιθουανία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα το πράξουν. Με την κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα λάβουμε θέση στη Συμμαχία και θα τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές αλλαγές και οι άλλες διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Πρόσθεσε ότι η Υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου και ότι ο ίδιος θα συμμετάσχει στην σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. Διευκρίνισε ότι οι συμμετοχές αυτές θα είναι χωρίς δικαίωμα ψήφου, κάτι που θα συμβεί όταν το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Την επιβεβαίωση τη είδησης αυτές έκανε ο ο γ.γ. του NATO Τ ο οποίος μιλώντας στο περιοδικό Politico είπε ότι: «Η «Βόρεια Μακεδονία» μπορεί να περιμένει πολύ σύντομα την πρόσκληση ένταξης της στο ΝΑΤΟ, τώρα που το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρας. «Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η κύρωση του πρωτοκόλλου θα χρειαστεί λίγο χρόνο, καθώς εξαρτάται και από τα 29 κοινοβούλια των χωρών μελών του NATO. Την τελευταία φορά χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο» τόνισε.

«Μόλις υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης, τα Σκόπια θα αρχίσουν να κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο NATO», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Σπεύδει το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ θα είναι ο πρώτος οργανισμός που θα τηρήσει την υπόσχεση της Δύσης να εντάξει την χώρα με το νέο όνομα της. Ο επόμενος οργανισμός θα είναι η ΕΕ, η οποία θα αξιολογήσει την πρόοδο των υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ το καλοκαίρι.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, ο Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε με επιστολή τον ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ότι το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας, ότι πολύ σύντομα αναμένεται να υπογραφεί από τους Μονίμους Αντιπροσώπους των κρατών-μελών της Συμμαχίας και ότι ο Ντιμιτρόφ θα προσκληθεί να παραστεί στην τελετή της υπογραφής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ, η επιστολή  ουσιαστικά αποτελεί απάντηση σε επιστολή που του είχε απευθύνει ο Ντιμιτρόφ στις 21 Ιανουαρίου (σ.σ. δηλαδή αμέσως μετά την ψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών από το Κοινοβούλιο της χώρας) με την οποία εξέφραζε την ετοιμότητα και την ικανότητα της πΓΔΜ να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. «Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης σηματοδοτεί την έναρξη της επόμενης φάσης της διαδικασίας ένταξης. Ακολουθεί η  κύρωση του Πρωτοκόλλου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ», προσθέτει η ανακοίνωση του Υπουργείου  Εξωτερικών της πΓΔΜ..