«Ποια θα είναι η τύχη της χώρας μας αν σήμερα οι βουλευτές πουν όχι στη συμφωνία» διερωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απαντώντας πως «τότε θα πρέπει να ζήσουμε με ένα κράτος που θα συνεχίσει να λέγεται παντού και πάντα Μακεδονία – σκέτο».

«Η επιδίωξη ενός συμβιβασμού έπρεπε να είναι πατριωτικός στόχος. Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς. Θα συγκρουστούμε με την ΕΕ. Θα συγκρουστούμε με το ΝΑΤΟ. Θα συγκρουστούμε με τις ΗΠΑ» υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας πάντως πως η συμφωνία δεν μας δίνει τα πάντα.

«Tο έχω πει ξανά αν η χώρα είχε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ή αν η κυβέρνηση μας καλούσε γύρω από ένα τραπέζι θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα. Το μεγάλο κέρδος είναι ότι η Ελλάδα επιβάλλει στους γείτονες μας μια σύνθετη ονομασία» είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε πως «αν αυτή η συμφωνία δεν ψηφιστεί σήμερα, ο πολιτικός που θα πέσει δεν είναι ο Τσίπρας. Θα είναι ο Ζάεφ. Η επόμενη κυβέρνηση στη γειτονική χώρα θα είναι μια κυβέρνηση Γκρουέφσκι. Ξανά αλυτρωτισμοί. Ξανά παιγνίδια με Τούρκους Ρώσους».

Παράλληλα, ο πλέον ανεξάρτητος βουλευτής του Ποταμιού απέρριψε το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί η συμφωνία στην επόμενη Βουλή, στρέφοντας τα βέλη του κατά της Νέας Δημοκρατίας. «Η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που λένε τα στελέχη της ΝΔ είναι αυτό ακριβώς που έλεγε και ο κ.Τσίπρας το ‘14. Αυτός θα σκίζει τα μνημόνια και οι ξένοι θα κλαίνε. Αυτός θα βαράει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν».

«Δεν θα υπάρξει άλλη βελτιωμένη συμφωνία» υποστήριξε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε, ταυτόχρονα, επίθεση και στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «συνυπήρξε τέσσερα χρόνια με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. «Αγκαλιαστήκατε στις εξέδρες. Τους μοιράσατε υπουργικές καρέκλες. Και σήμερα παριστάνετε τον αμόλυντο προοδευτικό. Ε, δεν είστε» είπε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για την ψήφισα της συμφωνίας σημείωσε:

«Μετά τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα και τις μεταγραφές βουλευτών αρκετοί είναι αυτοί που μας καλούν να πούμε όχι στη συμφωνία ανεξαρτήτως αν είναι καλή. Εδώ να πω δυο λέξεις στον κ. Τσίπρα: Την εθνική συνεννόηση τη θυμούνται όλοι στην πτώση τους και εσείς δεν είστε εξαίρεση».

«Σε μια εβδομάδα θα αποκαλύψω ποιος σκότωσε την ΚΟ του Ποταμιού»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ειδική αναφορά έκανε και στη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι θα δώσει απάντηση σε μία εβδομάδα.

«Ο λαός και 220.000 ψηφοφόροι του Ποταμιού απαιτούν να μάθουν για τη διάλυσή μας και την προσπάθεια φίμωσης» είπε χαρακτηριστικά.