Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε στην εκδήλωση της κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και των παραγωγικών φορέων, στο μέγαρο του ΕΒΕΠ.

Στον χαιρετισμό του, εξήρε τη σύμπνοια των παραγωγικών φορέων της πόλης, σημειώνοντας πως για έκτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται αυτή η  εκδήλωση από όλους τους παραγωγικούς φορείς,  κάτι το οποίο δείχνει τη συνεργασία που υπάρχει στον Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον Πειραιά, τονίζοντας χαρακτηριστικά:  «Για τη χώρα δεν μπορώ να είμαι βέβαιος, άκουσα διάφορες εκτιμήσεις σήμερα εδώ, αλλά για τον Πειραιά είμαι ακόμα πιο αισιόδοξος, καθώς είναι μία πόλη με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι η πόλη που στηρίζεται στους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Ο Πειραιάς είναι  η  είσοδος και η έξοδος εκατομμυρίων τουριστών, είναι η  φυσική έδρα της ναυτιλίας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει δρομολογηθεί ποτέ στην πόλη του Πειραιά. Συγκεκριμένα όπως είπε, ο Δήμος Πειραιά έχει εξασφαλίσει συνολικά 111.683.000 ευρώ μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης κι άλλων Ευρωπαϊκών πόρων, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε αναπτυξιακά έργα.  Επιπλέον μίλησε για τις επενδύσεις στο λιμάνι και για τα έργα του μετρό και το τραμ τα οποία θα αλλάξουν- όπως είπε- προς το καλύτερο τη ζωή και των Πειραιωτών και των επισκεπτών.

Ακολούθως ο κ. Μώραλης μίλησε και για άλλες σημαντικές επενδύσεις, όπως είναι μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση της πρώην  καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, η αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά δίνουν προοπτική στον Πειραιά, έτσι ώστε να  γίνει η πόλη πιο φιλική, πιο όμορφη, πιο λειτουργική και πιο ανθρώπινη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε χαρακτηριστικά πως στην πόλη του Πειραιά όλοι οι φορείς ενωμένοι, έχουν δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό:  «Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί: η Μητρόπολη, οι παραγωγικές τάξεις, ο Δήμος, η Περιφέρεια. Παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες, έχουμε πλέον ένα μακρόπνοο πλάνο για τον Πειραιά, το οποίο  αν όλοι δουλέψουμε σκληρά, θα ευοδωθεί επ΄ ωφέλεια των κατοίκων του Πειραιά, αλλά και των επισκεπτών και των τουριστών», σημείωσε.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Μώραλης,  αφού συνεχάρη όλους τους προέδρους των παραγωγικών φορέων, ανέφερε ότι το 2019 είναι μια χρονιά που έχει το λιγότερο τέσσερις εκλογικές διαδικασίες και ζήτησε να δώσουν όλοι στους δημότες και στους πολίτες ένα  μήνυμα διαφορετικό: «Μπορούμε να αντιπαρατεθούμε κόσμια, να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να μην έχουμε μία χρονιά με εντάσεις και στη χώρα, αλλά πολύ περισσότερο στον Πειραιά, τον οποίο εκπροσωπώ».

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης στον χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι παραγωγικοί φορείς του Πειραιά, οι πρόεδροι και τα μέλη ως επιχειρηματίες, που αγαπάμε την πόλη και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά σε αυτή, προσδοκούμε από τη φετινή χρονιά 7 εφικτές εξελίξεις για τον Πειραιά:

– Να ολοκληρωθούν τα έργα του Τραμ και να λειτουργήσει χωρίς ατυχήματα. Να μπουν στο τελικό στάδιο τα έργα των σταθμών του μετρό, ώστε να αναδείξουν το κέντρο του Πειραιά σε μία υπερτοπική αγορά, σε ένα Ανοικτό Εμπορικό Κέντρο.

– Να προχωρήσουν τα έργα για τη δημιουργία της Ιπποδάμειας Αγοράς, ως μίας νέας, σύγχρονης, αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένης Κεντρικής Αγοράς τροφίμων, η οποία αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη του Πειραιά.

– Να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τη δημιουργία και λειτουργία του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου της χώρας, του Θριάσιου, ενός έργου στρατηγικής σημασίας με πολλαπλές αναπτυξιακές προοπτικές, που ξεπερνά σαφέστατα και τα σύνορα της χώρας και θα συμβάλλει στην αύξηση των μεταφερόμενων με τον σιδηρόδρομο εμπορευματικών φορτίων και την ανάδειξη, βέβαια, της Ελλάδος σε ισχυρό παράγοντα της εφοδιαστικής αλυσίδας και σε μια κύρια πύλη διακίνησης εμπορευμάτων προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

– Να αναβαθμιστεί το λιμάνι του Πειραιά στο 1ο μεγαλύτερο της Μεσογείου και στα πέντε μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Β.Ε.Π. στηρίζει την προσπάθεια της Ο.Λ.Π. Α.Ε. να αναπτυχθεί ο Πειραιάς ακόμα περισσότερο, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και να εφοδιάζει τα πλοία «γίγαντες των θαλασσών».

– Επιπλέον, να λειτουργήσουν παράλληλα και συνδυαστικά και όχι ανταγωνιστικά τα 2 μεγάλα Αναπτυξιακά Προγράμματα, που αφορούν στην πόλη και το λιμάνι, η ΟΧΕ του Δήμου Πειραιά και το Masterplan της Ο.Λ.Π. ΑΕ.

– Να αναβιώσει η ναυπηγοεπισκεύη και να επαναλειτουργήσουν τα Ελληνικά ναυπηγεία, οι δεξαμενές καθώς και κάθε επισκευαστική υποδομή στο Πέραμα.

– Nα συνεχιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπως η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου της «Παπαστράτος», καθώς οι επενδύσεις αναμένεται να προσδώσουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην περιοχή και να δημιουργήσουν νέες, σταθερές θέσεις εργασίας.