Με ενστάσεις ξεκίνησε η διαδικασία επαναβεβαίωσης της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση με την αντιπολίτευση να διατυπώνει την διαφωνία της με την απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε ένα διήμερο και όχι τριήμερο όπως γινόταν παραδοσιακά.

Και ναι μεν ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης διαρκεί μέχρι τρεις μέρες αφήνοντας ανοιχτή την δυνατότητα να διαρκέσει και λιγότερο, ωστόσο ουδέποτε στο παρελθόν η Βουλή δεν εξαντλούσε την τριήμερη προθεσμία καθώς η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και ειδικά στην σε μια τόσο κομβική πολιτική συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε. Έτσι με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας διαφώνησε με το διήμερο λέγοντας ότι «ο Κανονισμός της Βουλής δεν είναι Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που θέτει ανώτατα όρια ταχύτητας» και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση επιθυμεί να μην εξαντλήσει το τριήμερο που είναι και το ιστορικό προηγούμενο.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Αν. Λοβέρδος τόνισε πως «ούτε μια φορά δεν έγινε συζήτηση επί πρότασης εμπιστοσύνης λιγότερο από τρεις μέρες» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «η σχέση σας με την δημοκρατική αρχή είναι από ασθενής έως ανύπαρκτη».

Αντιδρώντας ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης του είπε ότι η σχέση με την δημοκρατική αρχή «ορίζεται επακριβώς από τα όρια το γράμμα και το πνεύμα και την όλη εφαρμογή του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής».

Την διαφωνία του με το διήμερο εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης διερωτώμενος ποιος είναι ο λόγος που δεν δέχεται η κυβέρνηση να εξαντληθεί το τριήμερο. «Φαστ τρακ σε όλα», είπε, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αιτιολογία», ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γ. Αμυράς τόνισε ότι «θα πρέπει να εξαντληθεί το ανώτερο χρονικό όριο που προβλέπει ο Κανονισμός» και δήλωσε ότι «διαδικασίες ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε δεν δεχόμαστε». Ωστόσο ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έκανε πίσω και ζήτησε δι’ εγέρσεως τοποθέτηση της Ολομέλειας η οποία κατά πλειοψηφία ενέκρινε την διήμερη συζήτηση η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου 2019.

ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ενώ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα άφησε αιχμές κατά της απόφασης του πρώην κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου να εγκαταλείψει τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σφοδρότατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού αλλά και του Πάνου Καμμένου εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «φαρσοκωμωδία» και «άθλιο θέατρο».

Άγρια κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη για την τοποθέτηση Αποστολάκη

Τσίπρας: Να ανακαλέσει ο Μητσοτάκης τη σύγκριση Αποστολάκη με τον χουντικό Σπαντιδάκη

Να ανακαλέσει αμέσως τη σύγκριση που έκανε ο κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του, του μέχρι χτες αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον στρατηγό της Χούντας Σπαντιδάκη, ζήτησε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον αρχηγό της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν του επιτρέπει να προσβάλει έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει από το 1976 τη Δημοκρατία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνοντας ότι είναι μία μεγάλη πρόκληση απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Βολές Γεννηματά σε Τσίπρα: Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας- Το μόνο σας επίτευγμα είναι η κωλοτούμπα

 

Δείτε live