Στα ύψη ανέβηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη με αφορμή την τοποθέτηση στην θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Μια φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επικαλέστηκε το ιστορικό προηγούμενο του στρατηγού της χούντας Σπαντιδάκη, προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ευθέως ως λάθος την τοποθέτηση του κ. Αποστολάκη στην θέση του ΥΠΕΘΑ.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ «ποτέ κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για την θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας», σημειώνοντας ότι ο τελευταίος εν ενεργεία στρατιωτικός που ανέλαβε αυτή τη θέση ήταν ο Σπαντιδάκης επί χούντας. Επικράτησε πανδαιμόνιο αντιδράσεων από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν. Φίλη να φωνάζει έξαλλος «ντροπή» και τους Ν. Κοτζιά και Π. Κουρουμπλή να αποδοκιμάζουν την στάση του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να παρέμβει λέγοντας ότι η σύγκριση που επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ Αποστολάκη και Σπαντιδάκη είναι «μεγάλη προσβολή» και «κολοσσιαίο ατόπημα όχι απέναντι στο πρόσωπο αλλά τις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Δεν σας επιτρέπω να προσβάλετε έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει τις Ένοπλες δυνάμεις από το 1976 με υψηλό δημοκρατικό φρόνημα με τον στρατηγό της χούντας», είπε ο κ. Τσίπρας προτρέποντας τον πρόεδρο της ΝΔ να ανακαλέσει. «Προσβάλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων», του είπε, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας». «Το κάνατε εσείς. Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αξιωματικό. Θεωρώ όμως ότι έκανε μεγάλο λάθος που δέχθηκε την θέση αυτή. Την ευθύνη όμως την έχετε εσείς κ. Τσίπρα», πρόσθεσε ενώ δεν παρέλειψε να πει στον πρωθυπουργό: «Να μας πείτε πόσο στοίχισε το σόου με τις υπερπτήσεις την ημέρα της παράδοσης – παραλαβής».

Ο κ. Τσίπρας ξαναπήρε τον λόγο λέγοντας: «Δέχομαι την μερική ανάκληση της αιχμής εναντίον του προσώπου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υψηλό φρόνημα. Δεν μπορείτε να δημιουργείτε εντυπώσεις. Το μήνυμα της τοποθέτησης του Αποστολάκη είναι μήνυμα ισχυρό εναντίον όσων απειλούν την κυριαρχία της χώρας μας. Λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε», είπε στον πρόεδρο της ΝΔ.