Βαριά σύννεφα φαίνεται πως σχηματίζονται πάνω από τους ΑΝΕΛ, αφού λίγο πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ γίνεται γνωστό πως ένα – ένα τα στελέχη του κόμματος του Πάνου Καμμένου ανακοινώνουν την απουσία τους.

Υπουργοί και υφυπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ γυρίζουν πλέον φανερά την πλάτη στον Πάν Καμμένο δείχνοντας ανοιχτά την δυσφορία τους, ενώ προφανώς επιλέγουν την παραμονή στην καρέκλα τους, παρά να μείνουν σταθεροί στην άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την αρχή έκανε χθες, Τρίτη, η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης από τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, ανακοινώνοντας ότι δεν θα μετάσχει στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της.

Μια μέρα αργότερα έγινε γνωστό πως και η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρα, θα απουσιάζει, καθώς λείπει σε ταξίδι στο εξωτερικό.

Με αυτή της τη στάση η Έλενα Κουντουρά είναι πολύ πιθανό να επιχειρεί να στέλνει μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα στελέχη των ΑΝΕΛ που αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όχι τον Πάνο Καμμένο.

Από τη συνεδρίαση της ΚΟ θα απουσιάζει και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε επικοινωνία που είχε ο κ. Κόκκαλης με δημοσιογράφους υποστήριξε πως δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, καθώς βρίσκεται στην Πάτρα.

Πάντως ο ίδιος αν και πρόσθεσε ότι είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ τόνισε πως «για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα τα κουβεντιάσουμε από κοντά».

Πρόκειται για δύο ηχηρές απουσίες από βουλευτές που, όπως φαίνεται με τον τρόπο τους παίρνουν αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Άμυνας, ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και ο – παρών στη συνεδρίαση – Θανάσης Παπαχριστόπουλος που έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όσον αφορά την συνεδρίαση της ΚΟ, πηγές του κόμματος εκτιμούν πως σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις, προκειμένου να μην εκδηλωθεί η υπάρχουσα κυβερνητική κρίση επισκιάζοντας την αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα ήταν άλλωστε ο λόγος που αναβλήθηκε το ραντεβού των δύο κυβερνητικών εταίρων για την Παρασκευή.

Ωστόσο, σήμερα ο Π. Καμμένος είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει να καταγράψει τις τάσεις που επικρατούν στο κόμμα του, δηλαδή ποιοι βουλευτές παραμένουν πιστοί στον ίδιο και ποιοι είναι πρόθυμοι να ανοίξουν την πόρτα, ωστόσο οι απουσίες της Έλενας Κουντουρά και του Βασίλη Κόκκαλη- δυσχεραίνει την υπόθεση.

Πηγές των ΑΝΕΛ επισημαίνουν ότι ο Πάνος Καμμένος θα ξεκαθαρίσει πως με την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή- η οποία θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου και όχι τον Μάρτιο όπως αρχικά υπολογιζόταν-στη Βουλή ο ίδιος θα παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Αμυνας, θα ζητήσει να πράξουν το ίδιο και όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση και θα δηλώσει παράλληλα πως αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσει ενδεχόμενη πρόταση μομφής.

Προς ώρας πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν, στο ενδεχόμενο που ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, συμμετέχει στην διαδικασία και καταψηφίσει ή αν απέχει συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σε σχηματισμό κυβέρνηση ανοχής.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς, ενώ δέχεται ισχυρές πιέσεις από την κομματική βάση του να ρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντιμετωπίζει τις πολιτικές φιλοδοξίες στελεχών του που αρνούνται να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό σήμερα συνεδριάζει και η Εκτελεστική επιτροπή του κόμματος προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση και το κλίμα που επικρατεί στην κομματική βάση των ΑΝΕΛ.

Ερώτημα παραμένει πάντως το αν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έχει κάνει τους υπολογισμούς του καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του δεν διατρέχει κίνδυνο διάλυσης της, είτε αν έχει συμφωνήσει σε συνεργασίες με ανεξάρτητους βουλευτές που θα του επιτρέψουν να διατηρήσει τον αριθμό των πέντε βουλευτών που απαιτείται για την λειτουργία Κοινοβουλευττική Ομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους έξι βουλευτές των ΑΝΕΛ, μόνο οι δύο έχουν ταχθεί δημόσια στο πλευρό του αρχηγού του κόμματος, πρόκειται για τη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον Κώστα Κατσίκη.