Ανομοιογενής η ΚΟ των ΑΝΕΛ για τις Πρέσπες – Συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης

Ανάστατοι οι ΑΝΕΛ εν όψει της εισαγωγής της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή με αρκετούς βουλευτές του κόμματος να μην τάσσονται υπέρ της γραμμής του επικεφαλής του κόμματος Πάνου Καμμένου

Ανάστατοι οι ΑΝΕΛ εν όψει της εισαγωγής της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή με αρκετούς βουλευτές του κόμματος να μην τάσσονται υπέρ της γραμμής του επικεφαλής του κόμματος Πάνου Καμμένου.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή και πρως δεν πρόκειται να συμβάλεια στο να πέσει η παρούσα κυβέρνηση.

Αντίστοιχη ήταν και η στάση της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη η οποία είπε πως θα αναγνώσει το κείμενο της Συμφωνίας και στην περίπτωση που είναι προς το συμφέρον της χώρας δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στον ANT1 αναφέρθηκε τόσο στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό όσο και στη στάση που θα κρατήσει όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή.

Οπως είπε η συνάντηση δεν ήταν μυστική και έγινε την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενο της.

Ξεκαθάρισε  ότι διαφωνεί με το κόμμα του σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα την υπερψηφίσει όταν θα έρθει στη Βουλή.  Χαρακτηριστικά είπε, «δεν πρόκειται να συμβάλλω με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα κυβέρνηση».

Επίσης διευκρίνισε ότι ακόμα και αν διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ, πρώτα θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του, λέγοντας, «θα είναι δώρο για μένα η διαγραφή μου από τους ΑΝΕΛ».

Ερωτηθείς αν στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι δεν έχει τεθεί επ’ ουδενί τέτοιο ζήτημα, ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ μέρος οποιαδήποτε συνδιαλλαγής, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν τελικά θα είναι εφόσον του γίνει μια τέτοια πρόταση στις επόμενες εκλογές.

Χρυσοβελώνη: Εάν η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας, δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση

Η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σημείωσε σήμερα ότι εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών, «είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση».

«Εγώ θα αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση, εκτός και εάν η λύση αυτή υποδειχθεί από τον Πρωθυπουργό» τόνισε μιλώντας στον Real fm 97,8.

«Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε. Ο κάθε βουλευτής και ο κάθε υπουργός αποφασίζει κατά συνείδηση» επισήμανε η κυρία Χρυσοβελώνη και συμπλήρωσε:

«Και εάν έχει πράξει σωστά ή λάθος θα κριθεί στην πορεία και θα αναλάβει την ευθύνης της όποιας επιλογής του… Σαφέστατα υπάρχει η αντίθεση των ΑΝΕΛ για να συμπεριληφθεί το όνομα Μακεδονία στην ονομασία, δεν είναι όμως μόνο αυτό, είναι πολλά άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να υπάρχουν μέσα στη συμφωνία. Για αυτό θεωρώ εγώ προσωπικά, ότι καλό είναι η συμφωνία αυτή να αξιολογηθεί στο σύνολο της και τότε μόνο θα μπορεί κανείς να κρίνει εάν αυτή η συμφωνία είναι προς το συμφέρον ή όχι της χώρας».

Η κ. Χρυσοβελώνη ευχήθηκε «να συνεχίσει το έργο της η κυβέρνηση έως τη λήξη της θητείας της, αλλά και να της δοθεί μία ακόμη τετραετία, με το δεδομένο ότι διανύει το πιο παραγωγικό κομμάτι της θητείας της».

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων την Τετάρτη. «Κάτι που ίσως είναι και δικαιολογημένο με την έννοια ότι συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα», είπε η υφυπουργός.  «Εγώ δεν είμαι βουλευτής, άρα δεν είμαι και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν ξέρω και ποια είναι η ατζέντα της συγκεκριμένης συνάντησης και τι θα συζητηθεί» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τον αν  έχει συζητήσει με τον κ. Καμμένο για το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την κυβέρνηση, η υφυπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Όχι, δεν έχω μιλήσει και μάλιστα ακριβώς επειδή δεν μπορούσα να μιλήσω μαζί του, του έστειλα κάποιο email γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να ακούσει και τη δική μου άποψη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η οποία είναι ξεκάθαρη. Κατ’ αρχήν όταν θα έρθει αυτό το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που εγώ θέλω είναι να μπορέσω να το αναγνώσω».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι «τη σύνθεση της κυβέρνησης την καθορίζει ο πρωθυπουργός, σαφέστατα τύγχανα της πρότασης και της αποδοχής του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εάν έλεγα κάτι διαφορετικό θα ήμουν αχάριστη. Αλλά τον τελικό λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός (…) Δεν τίθεται θέμα από την πλευρά μου άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ξεκαθάρισε η κ. Χρυσοβελώνη.

Κατσίκης: Εάν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη

Εάν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη», είναι η άποψη που διατύπωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας  Κατσίκης.

Ο κ. Κατσίκης μιλώντας στο  ΘΕΜΑ 104,6, τόνισε ότι «από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε», είπε ο κ. Κατσίκης.

Σε ερώτηση για το τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ ο κ. Κατσίκης είπε: «από τη στιγμή που φύγουμε τι νόημα έχει μια πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή;»

Ερωτηθείς για το πότε τοποθετεί χρονικά την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σχολίασε «έχει γίνει μια συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου – ευελπιστώ να τηρηθεί – ότι το θέμα αυτό να μην μας απασχολήσει μέχρι τον Μάρτιο».

«Σε περίπτωση που ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το Σκοπιανό δεν θα την δώσουμε», ξεκαθάρισε.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί οι απειλές του Πάνου Καμμένου για το μέλλον της συγκυβέρνησης και η επίθεση στον Νίκο Κοτζιά χαρακτηρίζοντάς τον ως «ολετήρα».

«Είμαι σε πόλεμο από τότε που τράβηξα δικό μου δρόμο δύσκολο και δεν δέχτηκα τη ΝΔ των μνημονίων και των Πλεύρηδων. Σε πόλεμο με τα συμφέροντα ακόμη και “μαφιόζικα”, δεν θα πάω ούτε από αδέσποτη ούτε θα γονατίσω να με εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του ολετήρα Κοτζιά», είπε ο Καμμένος.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο Νews247, δήλωσε ότι «o κ. Καμμένος σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν κατάλαβε ότι δε θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk