Βάκη: Το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να γίνει με όρους που δεν θα διαταράξουν το κυβερνητικό έργο

«Εφόσον ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το έχει επιλέξει και επίκειται αυτή η συνάντηση, πιστεύω ότι το διαζύγιο θα πρέπει να γίνει με όρους που δεν θα διαταράξουν το κυβερνητικό έργο, μέρος του οποίου είναι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

«Εφόσον ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το έχει επιλέξει και επίκειται αυτή η συνάντηση, πιστεύω ότι το διαζύγιο θα πρέπει να γίνει με όρους που δεν θα διαταράξουν το κυβερνητικό έργο, μέρος του οποίου είναι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, η οποία θα καθορίσει και το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας.

«Από ό,τι φαίνεται πάμε για ένα διαζύγιο, είναι οι όροι του διαζυγίου, αλλά στο πλαίσιο αυτό μία συνάντηση πάντοτε αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνιακής αποσυμπίεσης της πολιτικής διαφωνίας, ακόμη κι αν είναι γνωστό ότι κανένας δεν θα μετακινηθεί από τις εκπεφρασμένες θέσεις του», διευκρίνισε η κ.Βάκη,  στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», εκτιμώντας ότι «ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αλλά και τα στελέχη και βουλευτές του που συμφωνούν με αυτόν, δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας στην οικονομία, ούτε θα διακυβευτεί το έργο της κυβέρνησης αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δεδηλωμένης πλειοψηφίας της κυβέρνησης, στην προαναγγελθείσα αποχώρηση του κ.Καμμένου από την κυβέρνηση, όταν έλθει προς κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στο άρθρο 84 του Συντάγματος, που «δίνει τις απαντήσεις για το πώς αίρεται η δεδηλωμένη στη Βουλή, επομένως οι προβλέψεις του Συντάγματος και όχι η βούληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ.Μητσοτάκη θα πρέπει να αποτελούν την πυξίδα της κυβέρνησης σε σχέση με τη συνέχιση του έργου της τρέχουσας κοινοβουλευτικής σύνθεσης, επί της οποίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ σημαντικές εργασίες».

«Η κυβέρνηση», υπογράμμισε, «συνεχίζει να δουλεύει, πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει, έχει μπροστά της πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις να επιτελέσει και σε καμιά περίπτωση δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια και δεν πρέπει να τα κατεβάσει».

Σχετικά με τη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών η κ. Βάκη σημείωσε ότι «οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και κάποιοι που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ έχουν εκφραστεί σε σχέση με την πολιτική οπτική τους και το ίδιο έχουν πράξει και άλλοι βουλευτές, άλλων κομμάτων που στηρίζουν αυτή τη συμφωνία». Υπενθύμισε, δε, ότι «υπάρχουν και βουλευτές άλλων κομμάτων, οι οποίοι στο παρελθόν στήριξαν κυβερνητικές επιλογές σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η οικονομία, και θα λάβουν τις αποφάσεις τους συνυπολογίζοντας και αυτή τη διάσταση». «Θα πρέπει ως κοινωνία συνολικά να προχωρήσουμε σε μία νέα πολιτική κουλτούρα, όπου οι βουλευτές δε θα λογίζονται απλώς ως μονάδες σε μία λογική παλαιοκομματικής κοινοβουλευτικής αριθμητικής. Αυτό είναι απαραίτητο βήμα ωρίμανσης του πολιτικού συστήματος, διότι η απλή αναλογική, σε συνδυασμό και με τη νέα θεσμική αρχιτεκτονική που προτείνει η συνταγματική αναθεώρηση, θα επιφέρουν σημαντικές πολιτικές αλλαγές, προκρίνοντας τις συνεργασίες, θωρακίζοντας όμως ταυτόχρονα την κυβερνητική σταθερότητα και παρέχοντας τη δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις να διαφοροποιούνται σε θέματα που κρίνουν σημαντικά», παρατήρησε η βουλευτής.

Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, εγείροντας ζήτημα ηθικής για την προσέγγιση βουλευτών της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών παρά τη διαφορετική τοποθέτηση των επικεφαλής των κομμάτων τους η κ.Βάκη είπε: «Ας αναλογιστούν πόσους βουλευτές από άλλα κόμματα έχουν υποδεχθεί». Σχετικά με την αναφορά του προέδρου των ΑΝΕΛ σε αποστασία σχολίασε πως «ο κ.Καμμένος νομίζω ότι αδικεί τον εαυτό του με αυτά».

Inbox
Σίβυλλα
Helios Kiosk