Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ιστορία της ξαφνικής απέλασης των ρώσων διπλωματών, αφήνοντας να αιωρείται πλήθος αναπάντητων ερωτηματικών. Η επιβεβαίωση της απέλασης από την κυβέρνηση με την αόριστη δικαιολογία ότι δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν σέβονται τις ελληνικές αρχές, περισσότερες σκιές ρίχνει, παρά φωτίζει την υπόθεση.
Η Ελλάδα, ήταν μέχρι τώρα μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, που είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στο παιγνίδι των κυρώσεων και των απελάσεων ρώσων διπλωματών με αφορμή την υπόθεση Σκρίπαλ με βασικό επιχείρημα ότι δεν υπήρχαν πειστικές αποδείξεις για ρωσική ανάμειξη. Εξίσου γνωστές ήταν και οι προνομιακές σχέσεις που επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν με τη Ρωσία την πρώτη, ιδιαίτερα, περίοδο διακυβέρνησης του Σύριζα.
Λίγες εβδομάδες μάλιστα πριν, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς συναντήθηκε στη Μόσχα με τον ομόλογο του, που αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα το Σεπτέμβρη. Τι ήταν αυτό που άλλαξε από τότε και φθάσαμε σήμερα στις απελάσεις; Η ρωσική παρουσία στα Βαλκάνια και την Βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα ήταν κοινό μυστικό εδώ και πολύ καιρό, προκαλώντας μάλιστα την έντονη ανησυχία των Ευρωπαίων. Η επιλογή της ελληνικής αντίδρασης αυτή τη χρονική στιγμή και η έμμεση, αλλά σαφής σύνδεση με τη συμφωνία των Πρεσπών, σε συνδυασμό μάλιστα με τα σενάρια που εκπορεύονται από το Μαξίμου για σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, πολλαπλασιάζουν τα ερωτηματικά για το βάθος και το εύρος της υπόθεσης.
Η επιλογή επίσης της δημοσιοποίησης της απέλασης την ημέρα που στο ΝΑΤΟ συζητείται η διαδικασία ένταξης της FYROM, δημιουργεί αυτομάτως συνειρμούς για τις ρωσικές παρεμβάσεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων που δίνουν τροφή και στα σενάρια για ανάμειξη της Μόσχας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Όλα αυτά τα σενάρια και τα ερωτηματικά δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα. Όσο λεπτές κι αν είναι οι διπλωματικές ισορροπίες, όση προσοχή κι αν επιβάλλεται στις διακρατικές σχέσεις με μια σημαντική χώρα,οι έλληνες πολίτες δικαιούνται να ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει. Ιδιαίτερα αν οι εξελίξεις συνδέονται με το «μακεδονικό» που ταλανίζει και διχάζει την Ελλάδα εδώ και 25 τουλάχιστον χρόνια, τα μισόλογα και οι αοριστολογίες δεν οδηγούν πουθενά.
Ιδιαίτερα σε μια περίοδο γύρω μας εξελίσσονται γεωπολιτικά παίγνια κορυφής, με απρόβλεπτες εξελίξεις η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα, με σοβαρότητα και τα κόμματα και την κοινή γνώμη για το πώς φτάσαμε σε αυτή την περίεργη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις.