Πρωτοβουλία για το δικαίωμα των παιδιών με αυτισμό στις πτήσεις

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Boarding Pass στον Αυτισμό» παρουσίασαν σήμερα το Ίδρυμα Ωνάση και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα Τύπου του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Boarding Pass στον Αυτισμό» παρουσίασαν σήμερα το Ίδρυμα Ωνάση και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα Τύπου του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην πτήση σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Μια εμπειρία που για τους περισσότερους είναι μαγική, αλλά κάποιες φορές για αυτά τα παιδιά είναι απαγορευτική.

Σύμφωνα με την Αγγελική Γενά, καθηγήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπολογίζεται ότι πλέον 1 στα 68 άτομα πάσχει από ΔΑΦ, ενώ πριν από μερικές δεκαετίας ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1 στα 2000.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Aθηνών γίνεται το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που εκπαιδεύει το προσωπικό του στην φιλοξενία και εξυπηρέτηση παιδιών με ΔΑΦ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκτείνεται σε τέσσερις άξονες:

  • Ενημερωτικά σεμινάρια γα προσωπικό αεροδρομίου γύρω από τα παιδιά με ΔΑΦ.
  • Ενημερωτικό φυλλάδιο για όλους τους ταξιδιώτες. Τι σημαίνει «συνταξιδεύω με παιδί που έχει αυτισμό».
  • Εκπαιδευτικό εργαλείο των κοινωνικών ιστοριών. Δίνει τη δυνατότητα σε θεραπευτές και γονείς να προετοιμάσουν το παιδί για ένα ταξίδι.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, θα γίνει προσομοίωση ενός ταξιδιού. Γονείς, θεραπευτές και παιδιά από ομάδα που έχει ήδη επιλεγεί, θα προσέλθουν στο αεροδρόμιο και θα βιώσουν όλη τη διαδικασία ενός ταξιδιού που θα καταλήγει μέσα σε ένα αεροπλάνο.

Η Χριστίνα Παναγιωτάκου από το Ίδρυμα Ωνάση επεσήμανε ότι «η σύλληψη της ιδέας ανήκει στο ίδρυμα, αλλά η AEGEAN και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στάθηκαν στο πλευρό μας. Για πολλούς από εμάς το ταξίδι μπορεί να είναι αγχωτικό, Φανταστείτε για μια οικογένεια που έχει παιδί με αυτισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα ταξίδι δεν είναι πάντα για αναψυχή».

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση πρόσθεσε ότι «είναι θέμα πολιτισμού να βλέπουμε τον εαυτό μας ως ίσο με τον άλλον. Δεν τίθεται ζήτημα απλώς και μόνο εταιρικής ευθύνης άλλα προσωπικής ευθύνης. Δράσεις σαν κι αυτή πρέπει να χρήζουν προβολής ώστε να μην είμαστε σε άρνηση σχετική με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Δεν πιστεύουμε στις ειδικές κοινωνικές ομάδες, γιατί όλοι ανήκουμε σε κάποια. Αλλοίμονο αν νομίζουμε ότι εμείς είμαστε οι φυσιολογικοί και κάποιοι άλλοι δεν είναι. Η πρόθεση ποτέ δεν αρκεί, η πράξη είναι που έχει σημασία. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι βρισκόμαστε σε ένα αεροδρόμιο που αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων».

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Δημήτρης Δημητρίου, από την πλευρά του σημείωσε ότι «δίνουμε έμφαση γιατί αναδεικνύεται ο νέος ρόλος των σύγχρονων υποδομών, ώστε να προβάλλουμε και την κοινωνική τους διάσταση. Τη διάσταση της αειφορίας, της ανεκτικότητας. Προσπαθεί ο αερολιμένας να αναδειχθεί σε πρότυπος φορέα με κοινωνική κατεύθυνση. Αποτελούμε μια μεγάλη πόλη μέσα στην πόλη της Αθήνας, της Αττικής, άρα βασική μας αρχή είναι ο απόλυτος σεβασμός στους ανθρώπους και τις ιδιαιτερότητές τους. Μια κρίσιμη υποδομή για τις ανάγκες μιας χώρας, όπως είναι το αεροδρόμιο, προσπαθεί να αποτελέσει κόμβο σύνδεσης του πολίτη με τα κοινωφελή ιδρύματα και τις ΜΚΟ. Το Αεροδρόμιο της Αθήνας από πρότυπο συγκοινωνιακό κόμβο, πρωτοστατεί στο να γίνει εταιρεία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της AEGEΑΝ, Δημήτρης Γερογιάννης υπογράμμισε ότι «η εταιρία μας μετέφερε πάνω από 13 εκατ. επιβάτες στην περσινή σεζόν. Ο κάθε επιβάτης είναι διαφορετικός από τον άλλον κι έτσι τον αντιμετωπίζουμε. Συνεπώς αγκαλιάσαμε αμέσως αυτήν την πρωτοβουλία, προσφέροντας ένα αεροπλάνο και εκπαιδεύοντας το προσωπικό μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk